! / Kanada iskoristila biznis šansu: Izvoze jastoge u Kinu umjesto Amerike

27. 08. 2019. u 11:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Izvoz američkog jastoga u Kinu se ove godine sunovratio, jer su nove kontratarife prouzrokovale da se biznis sa morskom hranom premjesti ka sjeveru.

Kina, koja važi za velikog kupca jastoga, uvela je u julu 2018. godine visoke tarife na uvoz američkih jastoga i mnogih drugih prehrambenih proizvoda usljed rastućih trgovinskih tenzija između Pekinga i Trampove administracije, podsjeća američka agencija AP, prenosi Capital.ba.

U međuvremenu, taj biznis je procvjetao u Kanadi, čiji ribolovci love iste vrste jastoga kao američki.

Usljed smanjenja obima poslovanja došlo je i do otpuštanja u nekim preduzećima u Mejnu, te je tako u kompaniji “Lobster” vlasnica Stefani Nado morala da otpusti polovinu od 14 ljudi koliko je nekada radilo u veleprodaji.

SAD su u ovoj godini zaključno sa junom izvezle u Kinu oko milion kilograma jastoga (2,2 miliona funti), pokazuju podaci američke savezne vlade.

Tokom istog perioda prošle godine izvezeno je gotovo 12 miliona funti, što ukazuje na pad više od 80 posto.

Istovremeno, kanadski izvoz u Kinu se u prvom ovogodišnjem polugodištu već približio količini od 33 miliona funti, što je gotovo jednako ukupnom izvozu u čitavoj prošloj godini.

Vrijednost kanadskog izvoza se približila nivou od 200 miliona dolara u periodu januar-jun 2019. godine, i gotovo sigurno će nadmašiti prošlogodišnji izvoz od preko 223 miliona dolara.

Istovremeno, vrijednost američkog izvoza procjenjena je na manje od 19 miliona dolara, što je gotovo za 70 miliona dolara manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Tanjug

NEMA KOMENTARA