Kako iskoristiti bivše mafijaške posjede

Radiosarajevo.ba
Kako iskoristiti bivše mafijaške posjede

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloženo je do sada 11 miliona eura u pilot projekt pretvaranja pedesetak bivših mafijaških posjeda, koje je konfiscirala talijanska država, u uspješna poduzeća i u druge zakonite namjene, od agroturističkih kompleksa do dječjih igrališta.

"Jedna od glavnih prepreka za gospodarski razvoj određenih područja talijanskog juga jest sveprisutna sjena organiziranog kriminala. Ponosan sam što mogu pokazati jednu drugu sliku - onu gdje se zahvaljujući financiranju iz EU-a stvaraju nova radna mjesta, posebice za mlade ljude i koja donosi nadu područjima koja su dugo vremena obilježena visokom stopom nezaposlenosti i kriminala", izjavio je povjerenik za regionalnu politiku Pawel Samecki.

Europska komisija ističe da je iskorjenjivanje organiziranog kriminala s juga Italije preduvjet za poticanje produktivnosti i za privlačenje investicija.

Do 2013. godine ukupno 91 milion eura europskih sredstava bit će usmjereno u investicije na posjedima koji su nekoć pripadali mafiji.

Jedan od uspješnih primjera je gradnja dječjeg igrališta i spomen područja za mlade žrtve mafije.

"Giardino della memoria" (vrt sjećanja) izgrađen je u Palermu na Siciliji na imanju oduzetom od, nažalost, čuvenog mafijaša Giovannija Brusce, koji je osuđen za doživotni zatvor za više od stotinu ubistava. Brusca je osuđen i za brutalno ubistvo 15-godišnjeg Giuseppea Di Mattea, sina jednog policijskog suradnika, koji je udavljen nakon 779 dana zatočeništva i čije je tijelo završilo u bazenu s kiselinom.

Na imanju oduzetom od Salvatorea Riine, "kumu svih kumova" izgrađen je agroturistički centar "Corleonova zemlja".

Na 17.000 četvornih metara oduzetih od Giovannija Genovesea u San Cipirellu kod Palerma izgrađena je vinoteka, u kojoj je svaka butelja proizvedena na tom mjestu posvećena jednoj žrtvi mafije.

Europska komisija navodi da ti primjeri savršeno ilustriraju da politika konfisciranja imovine donosi plodove i na ekonomskom i na socijalnom planu.

"Ti primjeri pokazuju lokalnom stanovništvu da je moguće razvijati poduzeća i poslove u potpunom skladu sa zakonom", ističu u Europskoj komisiji.
bussines.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije