BiH / Kakanj: Održana 25. sjednica Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

16. 05. 2018. u 07:50:00 J. M.

Shares: 0

U prostoru kakanjske Tvornice cementa održana je 25. sjednica Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, stručno-konsultativnog tijela, sastavljenog od 37 eminentnih poslovnih ljudi koji se nalaze na čelu najvećih kompanija u BiH.

Sjednica, drugi put održana van Sarajeva, imala je dvije teme: Efekti stranih direktnih ulaganja na primjeru Tvornice cementa Kakanj, te formiranje Centra izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Okupljenim učesnicima najprije se obratio Branimir Muidža, predsjednik Poslovnog savjeta i direktor Tvornice cementa Kakanj, koji je objasnio efekte ulaska stranog kapitala – kompanije Heidelberg Cement – za radnike, ali i lokalnu zajednicu.

Branimir Muidža - undefined

Branimir Muidža

Muidža je iznio impresivne poslovne uspjehe Tvornice cementa, investicije u BiH i inozemstvu, ispunjavanje ekoloških i svih drugih standarda, brigu o lokalnoj zajednici kroz brojne donacije i sponzorstva.

Ipak, direktor tvornice iz Kaknja upozorio je na mali udio direktnih stranih ulaganja u BDP-u BiH, ali i nedostatke koji ozbiljno prijete ekonomiji naše zemlje.

To su politčka nestabilnost, trgovinski deficit, nelikvidnost, visok nivo korupcije, porezni dug javnih kompanija, visoka stopa nezaposlenosti (naročito među mladima), odliv mozgova, niska kupovna moć, neefikasna i skupa birokratija...

Doc. dr Amila Pilav-Velić održala je prezentacija o uspostavljanju Centra izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Doc. dr Amila Pilav-Velić - undefined

Doc. dr Amila Pilav-Velić

"Centar izvrsnosti je tim, grupa, organizacija ili institucija koja osigurava liderstvo, najbolje prakse, istraživanja, podršku u određenoj oblasti. Fokus može biti na tehnologijama, poslovnim konceptima, vještinama", rekla je dr Pilav-Velić i dodala da je osnovna ideja bazirana na implementaciji Triple-Helix modela intenziviranja suradnje poslovnog, javnog i obrazovnog sektora.

Istakla je da je Centar izvrsnosti potreban zbog tranzicije i strukturne reforme, poremećaja na tržištu rada i sistemu obrazovanja, visoke stope nezaposlenosti među mladima.  

Nermin Mandra, načelnik Kaknja, objasnio je privredno čudo u ovoj općini koje djeluje pomalo nestvarno obzirom na činjenicu da ekonomiju nose bivši socijalistički mastodonti – cementara, termoelektrana i rudnik uglja.

Nermin Mandra - undefined

Nermin Mandra

Na riječi načelnika Kaknja nadovezao se Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Kemal Kozarić - undefined

Kemal Kozarić

"Sjajna suradnja Općine Kakanj i Tvornice cementa pokazuje sinergiju lokalne zajednice i realnog sektora za dobrobit građana. A Tvornica cementa pokazuje da se i u privatnoj kompaniji cijeni radnik. Na takve pozitivne primjere treba ukazivati umjesto što se mladi demotiviraju i tjeraju da napuste BiH", rekao je Kozarić.

Jasmin Halebić, ministar finansija Kantona Sarajevo, nagovijestio je promjene u poreskoj politici kako bi se stimulirao otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Jasmin Halebić - undefined

Jasmin Halebić

Poslovnom savjetu obratio se i Kent Larson, predstavnik američke agencije za međunarodni razvoj USAID, istakavši značaj edukacije koju mora prepoznati javni sektor.

Kent Larson - undefined

Kent Larson

Inače, Poslovni savjet Ekonomskog fakulteta u Sarajevu ima prvenstveno savjetodavnu ulogu, kako bi se pravovremeno prikupile informacije iz poslovne zajednice vezano za potrebe u pogledu profila kadrova, unapređenja obrazovnog procesa, izbora adekvatnih smjerova studiranja i slično.

Pored ovoga, na sastancima se predstavljaju kompanije članice Savjeta, obrađuju se različite teme iz oblasti privrede, finansija, proizvodnje, izvoza i slično, dogovaraju posebni uslovi zajedničkih i/ili pojedinačnih projekata, predlažu aktivnosti u vezi sa unapređenjima rada naših institucija, i drugo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA