Jeftini Sky Europe bankrotirao i ostavio stotine putnika na aerodromima

Radiosarajevo.ba
Jeftini Sky Europe bankrotirao i ostavio stotine putnika na aerodromima


Slovački SkyEurope, jedna od najvećih niskotarifnih aviokompanija u Europi, bankrotirao je 31. avgusta, a svi letovi tog prijevoznika hitno su obustavljeni od 1. septembra.

Stotine putnika koji su u ovoj kompaniji imali kupljenu povratnu kartu, tako je ostalo bez mogućnosti povratka svojim kućama.

Tako su i mnogi putnici koji su u Hrvatskoj provodili godišnji odmor, ostali "zarobljeni" u aerodromskim zgradama u Zadru, Splitu i Dubrovniku, odakle je SkyEurope imao sezonske linije za Bratislavu, Beč, Prag i Košice.

SkyEurope je preko svojih internetskih stranica putnicima jednostavno poručio da odmah prekida sve svoje operacije te da im novac za avionske karte neće biti vraćen. Onima koji su unaprijed kupili povratne karte poručuju da se sami snađu za povratak kući. Ni njima novac neće biti vraćen, a u kratkoj poruci SkyEurope se svima "ispričava zbog neugodnosti koje su izazvali".

Ta low-cost kompanija letjela je na 30 destinacija u 17 europskih zemalja. Vijest da je SkyEurope bankrotirao šokirala je putnike koji su s njima trebali odletjeti iz Hrvatske.

Devedeset i sedam putnika koji su u utorak u 17 sati trebali avionom SkyEuropea krenuti prema Beču, ostalo je u Zadru, dok je na splitskom aerodromu ostalo 380 putnika koji su tebali poletjeti za Budimpeštu i Prag. Skupina Čeha koji su SkyEuropom trebali otputovati iz Zadra za Bratislavu s unaprijed kupljenim kartama za bankrot je doznala u utorak ujutro, i to sasvim slučajno kada su pokušali "čekirati" svoje karte.

S obzirom da je kod većine putnika u pitanju povratak s odmora, mnogima od njih nije ostalo dovoljno novca da bi se na neki drugi način prebacili do odredišta.

Uprava aerodromske zgrade u Splitu izašla je ususret putnicima omogućivši im korištenje telefona i interneta.

Iako je bankrot proglašen sada,poznato je da se Sky Europe nalazi u finansijskim problemima već duže vremena, što je pratio i drastičan pad putnika, a hrvatski mediji izvještavaju kako je ova kompanija bila dužnik mnogih aerodroma.

Nakon velikog incidenta na pariškom aerodromu Orly, zbog dugova im je uskraćeno polijetanje aviona. Zbog neplaćenih aerodromskih taksi, od 11. avgusta im je zabranjeno slijetanje na bečki aerodrom, a od 1. septembra istu zabranu dobili su i Pragu.

To je bio razlog da su proglasili bankrot.

Svim putnicima koji su već platili njihove usluge poručili su ovo: 

Dear Guests

Please be advised that SkyEurope has suspended its sales and operations immediately.

Those of you who have purchased flights with a credit card, please turn to your credit card issuing bank to seek refunds for unused portions of SkyEurope's flights.

In case you have paid directly to SkyEurope in other means than credit card (e.g. bank transfer, cash), please be advised that a refund may not be possible.

If you have ordered your flight tickets via a travel agency or organizer, you should discuss the matter with them first.

If you are already at the destination or have rented a car through SkyEurope's business partner, you may stay at the hotel and use the vehicle during the period originally agreed. You must, however, order a return flight from some other airline at your own expense.

You may also wish to contact your insurance provider to seek further guidance and support.

We regret for the inconvenience that have been caused to you
.


net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije