Jasmin Mahmuzić o velikom povećanju kamatnih stopa: Imamo spremne mjere

4
Radiosarajevo.ba
Jasmin Mahmuzić o velikom povećanju kamatnih stopa: Imamo spremne mjere
Foto: Arhiv / Mahmuzić i kamatne stope

Pod pritiskom rekordne inflacije u eurozoni, Evropska centralna banka (ECB) se sprema da u prvoj sedmici septembra, najvjerovatnije u četvrtak, 6. septembra, značajno poveća referentne kamate.

Kako prenose svjetski mediji, strahovi o sve većim troškovima života nadjačali su bojazni oko moguće recesije.

Kako piše ugledni The Times, investitori na tržištima novca procenjuju da se ECB sprema da ove sedmice krene u svoje najveće pooštravanje monetarne politike, pojačavajući tako borbu protiv inflacije.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Saznajemo: Dvije banke u BiH povećavaju kamate!

Saznajemo: Dvije banke u BiH povećavaju kamate!

Nakon što su podaci o inflaciji ukazali da se pritisak na cijene povećava u 19 članica eurozone, očekuje se da će ECB povećati kamate za 75 baznih poena!

To je, kako pišu britanski listovi, tek drugi put u historiji Centralne banke eurozone.

Osjećaj urgentnosti u borbi protiv inflacije prevladao je zabrinutost u ECB-u zbog štete koju agresivno podizanje kamata može naneti ekonomiji evrozone, zaključuje The Financial Times.

Jasmin Mahmuzić
Foto: Radiosarajevo.ba: Jasmin Mahmuzić

Procjene govore da će se nesumnjivo dogoditi domino efekt, te da će uslijed značajnog povećanja kamatnih stopa u eurozoni doći i do povećanja kamata u Bosni i Hercegovini!

Tragom ovih gotovo dramatičnih informacija iz Europe kontaktirali smo generalnog direktora Agencije za bankarstvo FBiH Jasmina Mahmuzića.

Mahmuzić je za portal Radiosarajevo.ba kazao da „imamo spremne mjere“ na novonastalu situaciju, te da se aktivnosti koordiniraju sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske.

Imamo spreman odgovor“, kratko je kazao Mahmuzić, dodajući kako u ovom trenutku s istima ne može izlaziti u javnost.

Dok se očekuje da ECB podigne referentne kamate za 0,75 posto, dionice na europskim berzama su pale šesti put za sedam dana, a euro potonuo na 20-godišnji minimum, nakon što je Rusija eskalirala energetsku krizu zatvaranjem ključnog gasovoda, ukazuje Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije