Japan: Najveća stopa nezaposlenosti od 2. svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
Japan: Najveća stopa nezaposlenosti od 2. svjetskog rata

Stopa nezaposlenosti u Japanu dosegla je 5,7 posto u julu nasuprot 5,4 posto u junu, što je najviša razina od završetka Drugog svjetskog rata, objavila je japanska vlada u petak, dva dana prije parlamentarnih izbora.

Taj je rast puno viši od predviđenog. Ekonomisti su očekivali da će se stopa u prosjeku izjednačiti s prethodnim rekordom od 5,5 posto dosegnutim u martu 2003., piše u anketi koju je proveo Dow Jones Newswires.

U julu broj nezaposlenih porastao je za 40,2 posto u odnosu na isti mjesec 2008. na 3,59 miliona aktivnog stanovništva, priopćeno je. Radno aktivno stanovništvo istodobno se smanjilo za 0,5 posto i iznosi 66,28 miliona pojedinaca, istaknuto je iz vlade u priopćenju.

U julu su u Japanu bilo samo 42 ponude radnih mjesta na 100 zahtjeva, što je najniža razina ikad zabilježena, nasuprot 43 ponude u junu i 89 u julu 2008., objavilo je sa svoje strane ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Pogođene jakim padom izvoza zbog svjetske ekonomske krize, japanske tvrtke masovno su otpuštale radnu snagu zadnjih mjeseci, a tržište rada u velikom je padu.

Business.hr/Hina/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije