Izvoz mlijeka u EU: Šarović očekuje dobre ocjene iz Dublina

Radiosarajevo.ba
Izvoz mlijeka u EU: Šarović očekuje dobre ocjene iz Dublina

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao da očekuje dobre ocjene od inspekcije iz Dublina koja kontrolira izvoz bh. mlijeka u zemlje Evropske unije (EU).

"Danas je u kancelariji za veterinarstvo u posjeti inspekcija iz Dablina koja treba ocijeniti koliko smo napredovali. Obećali smo da ćemo unaprijediti sistem kontrole i komandni lanac kako bi dostigli standarde za proizvodnju i plasman mlijeka. Nakon 10-dnevne inspekcije vidjet ćemo šta smo postigli. 

Imamo jednu slabu tačku koja se tiče zakona ali sam, nakon više mjeseci rada kroz radne grupe i konferencije, odlučio zakone pustiti u proceduru (Zakon o hrani, Zakon o veterinarstvu i Zakon o poljoprivredi). To je važna vijest koju ću prenijeti inspektorima iz Dublina. O tome sam proteklih dana razgovarao sa ministrima i najveći dio pitanja smo usaglasili. 

Imamo odgovornost prema hiljadama porodica i radnih mjesta. Neka se kaže šta u zakonima nije dobro i šta ne valja. Opredijelili smo se da ćemo raditi u skladu sa Akcionim planom, iza njega su stale sve institucije u zemlji. 

Odlučan sam da ovo istjeramo do kraja. Ova zemlja treba da usvaja evropske standarde ukoliko želi da podigne svoju ekonomiju", istakao je Šarović dodajući kako entitetske institucije imaju rok da dostave svoje mišljenja o pomenutim zakonima u proceduri.

Kada je riječ o bh. firmama koje izvoze mlijeko u EU, Šarović je rekao kako "zasigurno zna" da tri mljekare Meggle, Livno i Mlijekoprodukt izvoze svoje proizvode.

"Znam sigurno da tri izvoze, za četvrtu nisam siguran, nemam podatke o tome. Ali ove tri uveliko izvoze u zemlje Evropske unije, uskoro ćemo imati neke ohrabrujuće rezultate", zaključio je Šarović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije