! / IUS nagrađuje najuspješnije: Dodijeljene pune stipendije budućim studentima

18. 05. 2022. u 12:55:00 Promotivni tekst

Shares: 0

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je upriličena dodjela ceritifikata učenicima završnih razreda srednjih škola, koji su kroz testiranje za stipendije, osvojili potpuno besplatno školovanje, odnosno stipendije u visini od 100 posto. Njih dvadeset koji su danas primili ceritifikat svoje školovanje će nastaviti na IUS-u.

Učenicima su ceritifikate uručili g. Hasan Topaloğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) i prof. dr. Ahmet Yıldırım, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom g. Topaloğlu je kazao kako SEDEF fondacija već dugi niz godina dodjeljuje stipendije uspješnim studentima, onima koji su u potrebi ili ostvaruju zavidne rezultate u sportu, kulturi ili umjetnosti. Predsjednik SEDEF Fondacije podsjetio je da je Fondacija nastala sa ciljem da studenti studirajući na IUS-u ojačaju i unaprijede međunarodna prijateljstva što se u 18 godina postojanja i dokazalo. Također je naglasio da IUS nudi najkvalitetnije obrazovanje, ali i kroz obavezne prakse i praktičnu nastavu u najmodernijim uslovima, stvara buduće akademske građane koji su spremni za današnje uslove tržišta rada.

"Svake godine IUS desetinama studenata dodjeljuje punu stipendiju, i onda ti studenti nakon završetka fakulteta imaju priliku da svoj postdiplomski i doktorski studij završavaju širom svijeta na drugim univerzitetima. Naš univerzitet je dobra referenca da bi dobili stipendije i mnogo smo sretni zbog toga", zaključio je Topaloğlu.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Ahmet Yıldırım je dodao da su dobitnici stipendija najuspješni studenti u BiH te da zaslužuju punu stipendiju.

"Zadovoljstvo nam je imati vrijedne studente. Stipendiju ne dajemo samo studentima iz BiH. Također je dajemo internacionalnim i turskim studentima. Oko 60 posto stipendija koje dajemo su za studente iz BiH. Danas smo omogućili potpuno besplatno studiranje za više od dvadeset studenata, ali kako sam već rekao, stipendiju dajemo svima. Današnja grupa je samo dio stipendiranih studenata", kazao je Yıldırım.

Program stipendiranja SEDEF fondacije direktno podržava budućnost Bosne i Hercegovine jačanjem temelja njene mladeži. Stipendija je studentima zagarantovana tokom cjelokupnog perioda njihovog dodiplomskog školovanja na IUS-u i značajno doprinosi ostanku mladeži u BiH koji spremno i lako nalaze zaposlenje u struci nakon završetka studija.

Za budućeg studenta Hamzu Bajraktarević, stipendija sa jedne strane rasterećuje finansijsku stranu i obavezu koju ima prema Univerzitetu te mu nudi mogućnost da se posveti akademskoj strani.

Amina Cerović, također, je buduća studentica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, a za nju stipendija znači mnogo jer već dugo vremena razmišlja da u budućnosti bude predavač na predmetu Engleski jezik, a mogućnost ostvarenja svoje želje pronašla je na IUS-u.

Cerović ističe kako su njeni roditelji u njoj gajili ljubav prema jezicima i da stipendija koju IUS dodjeljuje, upravo, može podstaći djecu za učenjem.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA