Investicija talijanske kompanije: 42 miliona eura i preko 100 radnih mjesta u Mrkonjić-Gradu

Radiosarajevo.ba
Investicija talijanske kompanije: 42 miliona eura i preko 100 radnih mjesta u Mrkonjić-Gradu

“Investicija od 42 miliona eura, preko 100 novih radnih mjesta, 16.000 tona proizvoda godišnje: ovo su cifre novog postrojenja koje kompanija Metalleghe otvara danas u Mrkonjić-Gradu, u partnerstvu s UniCreditom i SACE-om. Ostale italijanske kompanije spremne su pratiti njihov primjer. Međutim one traže pojednostavljenje, transparentnost, sigurnost prava, reforme potrebne za približavanje BiH Evropi, ali i, prije svega, za ponovno pokretanje privrede u zemlji.”  

Tako je danas ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias kazao u jednoj pozdravnoj poruci upućenoj povodom inauguracije u Mrkonjić-Gradu, postrojenja za proizvodnju silikonskog metala RS Silicon d.o.o. u vlasništvu italijanske kompanije Metalleghe. 

Inauguraciji, koju je otvorio predsjednik Metalleghe Guido Dusi, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, članovi entitetske Vlade, gradonačelnica Mrkonjić-Grada Divna Aničić i predstavnici područne UniCredit Banke.

Italijanska investicija od 42 miliona eura, realizirana je u saradnji s UniCredit Leasingom i uz učešće Grupacije SACE, javnog dioničkog društva za osiguranje poslovanja i investicija italijanskih kompanija u inostranstvu.

Kompanija Metalleghe, lider u proizvodnji i komercijalizaciji materijala od silikonskog metala i  legura željeza, djeluje u BiH od 2004. putem kupljene kompanije za proizvodnju željeza BSI d.o.o. u Jajcu. Otvaranjem postrojenja u Mrkonjić-Gradu, s preko 100 radnih mjesta za godišnju proizvodnju oko 16.000 tona silikonskog metala, ova kompanija udvostručuje svoje prisustvo u BiH, premašujući tako ukupnu godišnju proizvodnju od 32.000 tona i dostižući broj od oko ukupno 290 zaposlenih.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije