Internet i mobilno bankarstvo: Način da se uštedi vrijeme i novac

Radiosarajevo.ba
Internet i mobilno bankarstvo: Način da se uštedi vrijeme i novac

Skoro da nema domaćinstva koje mjesečno ne plati barem šest računa na šalterima banke ili pošte. Recimo da naknada za obavljenih šest transakcija (od čega pet na istu, a jedna na drugu banku) na šalteru banke košta 10,50 KM, dobit ćemo nimalo beznačajnu svotu već na mjesečnom nivou, a da se ne spominje godišnji iznos od 126 maraka. A ako se radi o više od šest računa, naknada koju plaćamo bankama postaje itekako bitna za kućni budžet.

No, postoji način da plaćanje računa učinimo jednostavnijim i jeftinijim. Zove se internet i mobilno bankarstvo, usluge koje korisnicima omogućavaju jednostavno poslovanje sa bankom bez obaveze odlaska u poslovnicu, uz direktan pristup računima i mogućnost obavljanja finansijskih transakcija 24 sata dnevno. 

I ono što je mnogima najvažnije: internet i mobilno bankarstvo omogućavaju i jeftinije poslovanje s bankom. Ako se vratimo na pomenutih šest računa za koje se na šalteru banke plaća naknada od 10,50 KM, ista usluga je čak 80 procenata jeftinija posredstvom usluge internet i mobilnog bankarstva. Preciznije, košta svega 2,10 KM. 

Dakle, internet i mobilno bankarstvo u pravom smislu riječi štede vrijeme i novac klijenta, a korištenje ovih usluga prilično je jednostavno. Naloge plaćanja moguće je realizirati non-stop bez obzira na radno vrijeme banke, s bilo kojeg mjesta na kojem postoji pristup Internetu, uz zagarantiranu diskreciju kroz primjenu najsavremenijih zaštitnih tehnologija. Pristup mobilnom bankarstvu zaštićen je jedinstvenim PIN-om kojeg klijent samostalno generira prilikom prve prijave što garantira zaštitu i privatnost finansijskih transakcija. 

Postojeći klijenti internet bankarstva logiraju se sa svojim podacima koje su i ranije koristili pri čemu je "username" identifikacioni broj, a "password" statička lozinka. 

Dalje, moguć je pregled stanja i prometa po računima, prijenos sredstava na vlastite KM i devizne račune, te KM i devizne račune drugih fizičkih lica i pravnih lica u banci i drugim bankama u BiH i inostranstvu. Također, korištenjem ovih usluga klijenti mogu izvršiti uplatu rate kredita ili minimalnog iznosa rate po kreditnoj kartici ili izvršiti konverziju deviza. Dodatno internet bankarstvo omogućava pregled statusa elektronskih naloga, razmjenu elektronskih poruka s bankom, autorizaciju putem SMS-a i paketno potpisivanje naloga za plaćanje, prikaz naknade prilikom realizacije naloga za plaćanje, kreiranje trajnih naloga za izmirenje redovnih mjesečnih obaveza.

Tražite li način da jeftinije, sigurnije, brže plaćate gdje god da se nalazite, rješenje je internet i mobilno bankarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije