Inspektori otkrili 4.066 neprijavljenih radnika u brzim kontrolama

Radiosarajevo.ba
Inspektori otkrili 4.066 neprijavljenih radnika u brzim kontrolama
FOTO: Arhiv / FUZIP: Sačinjeno 836 zapisnika
Porezna uprava FBiH je u 11.311 kontrola otkrila 4.066 neprijavljenih radnika.

U cilju smanjenja sive ekonomije Porezna uprava FBiH u posljednje vrijeme provodi brze kontrole. Tako je Uprava na cijelom području FBiH izvršila 11.311 kontrola (10.794 u 45 akcija i 517 samostalnih) u kojim je otkriveno:

  • 4.066 neprijavljena radnika,

  • 3.481 poreznog obveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja,

  • 1.576 objekata koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa,

  • 1.051 registrovanog poreznog obveznika koji nije posjedovao instaliran fiskalni uređaj, odnosno nije bio u sistemu fiskalizacije.

  • Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 2.502 objekta, izdato je 6.872 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 16.805.900,00 KM.

Rezultata rada svih kontrola, po općinama i kantonima možete pogledati ovdje.

Primarni cilj brzih kontrola je: sprječavanje sive ekonomije, otkrivanje rada na crno, otkrivanje rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa, podizanje svijesti obveznika da sami prijavljuju i plaćaju svoje porezne obaveze, poticanje građana da prijavljuju nepravilnosti, porast naplate javnih prihoda, podizanje rejtinga i ugleda Porezne uprave FBiH i dr.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije