Imate kvalitetnu ideju, ali ne i sredstva za realizaciju: Prijavite se!

Radiosarajevo.ba
Imate kvalitetnu ideju, ali ne i sredstva za realizaciju: Prijavite se!
Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Sida i Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program.

Ovaj program implementirati će Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Cilj ovog projekta je smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje konkurentnosti te održivi društveno ekonomski razvoju BiH.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg kazao je danas u Sarajevu prilikom prezentacije projekta da se radi o sredstvima koja će biti dodijeljivana u naredne četiri godine, a taj novac bit će dostupan privrednim subjektima iz cijele BiH koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge, a mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Ističe naročito važnost apliciranja poduzetnica i mladih ljudi, a dosadašnja iskustva i suradnju s bh. privrednim subjektima ocjenjuje kao dobru.

Kompanije koje imaju inovativnu ideju imaju priliku aplicirati na otvoreni poziv programa Challenge for Change (C2C) za sredstva od 2,3 milijuna eura. Sredstva su dostupna za mikro, male i srednje kompanije, ali i startupe.

Startupi koji su registrirani najmanje 6 mjeseci, a ne stariji od dvije godine, moći će dobiti maksimalan iznos sredstava od 10.000 eura, dok će mikro, mala i srednja poduzeća, do 250 zaposlenih, moći dobiti maksimalan iznos granta od 30.000 eura.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić procjenjuje da će oko 150 firmi koristiti novac iz tog projekta, a moraju dokazati inovativnu ideju. Iskustva Švedske smatra dragocjenim u svim aspektima.

“Smatra se da oko 32 posto ovdašnjih firmi koristi neke inovacije u svojim procesima, a ovim projektom bi ih trebalo da bude i više” kaže Okerić. Dodaje da su takve firme konkurentnije te mogu djelovati i u međunarodnom ambijentu.

Direktor agencije za razvoj malih i srednjih poduzeće RS Marinko Đukić projekt vidi kao priliku za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH, a kaže da su grantovi do 30.000 eura uz obavezu da i preduzeća sudjeluju s jednakim iznosom na koji apliciraju.

"Realizacijom poslovnih ideja koje će biti podržane kroz ovaj projekat ne samo da ćemo doprinijeti razvoju preduzeća otvaranju novih radnih mjesta i zaustavljanju odliva stručne radne snage, nego ćemo stvoriti preduslove da se u ekonomske aktivnosti više uključe i grupe koje do sada nisu bile u dovoljnoj mjeri zastupljene kao što su žene, mladi i radna snaga iz ruralnih područja.

Želimo izazvati one koji imaju dovoljno hrabrosti i kreativnosti da naprave promjenu i da na taj način doprinesu ekonomskom razvoju", dodao je on.

Sanela Dževlan, projekt manadžeerica u SERDA-i naglasila je da će poziv biti otvoren do 12. juna ove godine. Kompanije mogu aplicirati s jednom idejom, a mogu grant dobiti i kao partneri u nekom projektu.

Projekt "Challenge to change" će trajati četiri godine, bit će ukupno šest poziva, a danas je u Sarajevu promoviran prvi poziv.

Vrednovanje aplikacija će biti transparentno, a odluku o sudionicima projekta donijet će predstavnici SERDA-e, RARS-a te predstavnici iz Švedske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije