I ove zime mogući problemi isporuke plina

Radiosarajevo.ba
I ove zime mogući problemi isporuke plina

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je kako bi se i ove zime mogao ponoviti prošlogodišnji scenarij sa zatvaranjem dotoka plina prema Europi.

Putin je rekao kako bi Ukrajina opet mogla imati problema s plaćanjem plina Rusiji, a jedan od razloga tome je i činjenica da Europska unija Ukrajini još uvijek nije dala novac kojeg su obećali za osiguravanje stabilnih zaliha ruskog plina namijenjenog za isporuku u Europu.

Putin je za blokiranje plaćanja plina Rusiji okrivio i ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka te je podsjetio na to kako su se u siječnju ove godine mnoge europske zemlje smrzavale zbog sukoba između Moskve i Kijeva.

"Izgleda kako opet imamo problema s naplatom isporučenih zaliha plina, što je uistinu žalosno. EU još uvijek Ukrajini nije dala novac kojeg je obećala za tu svrhu. Europski čelnici nas usmjeravaju na Europsku komisiju, koja izbjegava s nama raspraviti o tome problemu", naveo je Putin.

Ipak, ruski premijer smatra kako Ukrajina, unatoč zakazivanju pomoći od strane EU, ima dovoljno novca za to da sama plati zalihe i to zahvaljujući velikim državnim rezervama u zlatu i stranim valutama.

"Prema riječima ukrajinske premijerke Julije Timošenko, Juščenko opstruira normalnu suradnju između središnje banke i ukrajinske vlade te blokira transferiranje potrebnih sredstava", naveo je Putin.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije