Googleovo izmirenje poreskog duga od 130 miliona funti trivijalno u odnosu na stvarni dug

Radiosarajevo.ba
Googleovo izmirenje poreskog duga od 130 miliona funti trivijalno u odnosu na stvarni dug

Američka kompanija Google saglasila se da Velikoj Britaniji plati 130 miliona funti, odnosno 186 miliona dolara zaostalog poreza, koji datira iz 2005. godine nakon šestogodišnje istrage koju je provela britanska poreska služba.

Poslanik opozicione Laburističke partije John McDonnel je izmirenje Googleovih dugova sa Velikom Britanijom nazvao "podrugljivim" i nepoštenim prema poreskim obveznicima, javlja Anadolu Agency (AA).

McDonnell je kao ekonomski glasnogovornik Laburističke partije pozvao Nacionalni ured za reviziju da istraži slučaj.

"Na osnovu svih nezavisnih analiza čini mi se da je to relativno trivijalno u odnosu na ono što bi trebalo biti plaćeno", rekao je McDonnell.

Uprkos prihodima od više milijardi funti od prodaje u Velikoj Britaniji, iz Googlea su u petak saopćili da su se usaglasili sa britanskim vlastima da isplate višegodišnji dug od 186 miliona dolara. 

Osim Googlea, pet najvećih internet kompanija u Velikoj Britaniji - Apple, Amazon, eBay i Facebook, optuženo je da su izbjegli plaćanje poreza prema domaćim zakonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije