Forbesova lista milijardera: Vodi Bill Gates, skok šefova Facebooka i Amazona

Radiosarajevo.ba
Forbesova lista milijardera: Vodi Bill Gates, skok šefova Facebooka i Amazona

Veliki dobitnik najnovije Forbesove liste milijardera je Mark Zuckerberg. Osim što je prošle godine postao otac, šef Facebooka uvećao je tokom 2015. svoj imetak za 11,2 milijardi dolara, ukupno na čak 44,6 milijardi i tako skočio sa 16. na šesto mjesto najbogatijih ljudi svijeta.

U 2015. obogatio se i šef Amazona Jeff Bezos, koji danas raspolaže sa 45,2 milijarde dolara (+10,4 milijarde u 2014.) za skok sa 15. na 5. mjesto. 

Na čelu liste superbogataša i dalje je osnivač Microsofta Bill Gates koji ima 75 milijardi dolara, mada je u 2015. izgubio 4,2 milijarde. 

Iza Billa Gatesa, na drugom mjestu nalazi se Amancio Ortega, španski modni magnat i vlasnik Zare, sa imovinom vrijednosti 67 milijardi dolara, slijede američki investitor Warren Buffett (60,8 milijardi), meksički telekomunikacioni magnat Carlos Slim (50 milijardi). Potonji Slim u prošloj godini izgubio je nevjerovatnih 27 milijardi dolara!. 

Sudeći po činjenici da je broj milijardera u prošloj godini smanjen sa 1826 na 1810 reklo bi se da su nastupila krizna vremena. Nekima i jeste "kriza", ispadaju sa liste, dok među novajlijama prednjači Kina koja je promovirala novih 70 milijardera u 2015.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije