Forbes: Bill Gates ponovo najbogatiji Amerikanac

Radiosarajevo.ba
Forbes: Bill Gates ponovo najbogatiji Amerikanac

Bill Gates, suosnivač Microsofta i ove je godine, i to 21. put zaredom, zauzeo prvo mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih Amerikanaca, a vrijednost njegove imovine procijenjena je na 81 milijardu dolara. 

Forbes je napravio listu koja se sastoji od 400 najbogatijih Amerikanaca, a kao “ulaz” na nju potrebno je posjedovati imovinu u vrijednosti od 1.55 milijardi dolara. To je najveći iznos otkako je Forbes počeo praviti ovu listu davne 1982. godine.

Na drugom mjestu našao se prijatelj Billa Gatesa i izvršni direktor kompanije Berkshire Hathway Warren Buffett sa neto vrijednošću imovine od 67 milijardi dolara, dok je treći Larry Ellison iz Oraclea koji je nedavno najavio svoj odlazak iz ove kompanije. Ellison se na listi našao sa 50 milijardi dolara.

Zanimljivo je da lista ove godine ima 27 novih imena, a među njima je i Elizabeth Holmes, najmlađa žena na listi. Ona je ujedno  najmlađa milijarderka na svijetu koja je do svog bogatstva došla samostalno.

Ukupna vrijednost bogatstva svih sa liste iznosi čak 2,29 biliona dolara, 270 milijardi više u odnosu na prošlu godinu, što je jednako bruto domaćem proizvodu Brazila koji ima 200 miliona stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije