Financial Times: Samit u Londonu odlučujući trenutak

Radiosarajevo.ba
Financial Times: Samit u Londonu odlučujući trenutak

Financial Times u ponedjeljak u svom uredničkom komentaru predstojeći samit opisuje kao odlučujući trenutak.

U ekonomski kriznim vremenima, lideri zemalja koje generišu najveći dio globalne ekonomske aktivnosti moraju da krenu putem koji vodi ka zajedničkim rješenjima.

Ukoliko im to pođe za rukom, samit možda neće ostati upamćen kao početak kraja krize, ali će svakako nagovijestiti kraj njenog početka, smatra Financial Times.

Značajna je, nastavlja list, i sama činjenica da je G20 viđen kao pravi forum za hvatanje u koštac s globalnim izazovima, te da šačica zapadnih zemalja više ne može samostalno da rješava nagomilane probleme.

Financial Times ocjenjuje da svjetske lidere u Londonu čekaju četiri prioritetna zadatka: prvo - da obećaju stimulativni paket koji bi bio dovoljno velik da eliminiše globalni pad potražnje i proizvodnje, drugo - da povećaju - udvostruče ili čak utrostruče - sredstva kojima raspolaže MMF, treće - da postignu dogovor o najboljim načinima za raspetljavanje čvora zvanog globalni finansijski sistem i četvrto - da se odupru čarima protekcionizma.

Ukoliko lideri dosegnu te minimalne ciljeve, samit će moći da se opiše kao uspješan, ističe Financial Times.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije