Evropski ministri finansija objavili rat bankarskim bonusima

Radiosarajevo.ba
Evropski ministri finansija objavili rat bankarskim bonusima

Ministri finansija Evropske unije sastali su se u Bruxellesu kako bi razmotrili mogućnosti zauzdavanja bankarskih bonusa, pri čemu se suočavaju sa snažnim otporom Velike Britanije, domovine najvažnijeg finansijskog centra EU-a Londona.

„Bankari se zabavljaju kao da je 1999. a zapravo je 2009. Kultura bonusa mora biti ukinuta i mora se prekinuti u Pittsburghu“, kazao je švedski ministar financija Anders Borg koji predsjedava sastankom budući da Švedska trenutno obavlja predsjedateljsku dužnost u EU, prenosi oficijalna stranica Švedskog predsjedništva.

Neslužbeni pregovori u Bruxellesu dio su brojnih pripremnih sastanaka uoči ovomjesečnog sastanka Grupe 20 u Pittsburghu, na čijem su dnevnom redu pregovori o reformi globalnih financija nakon kreditnog sloma.

Neke od najvećih evropskih banaka navukle su na sebe bijes vlada zbog isplata velikodušnih bonusa glavnim menadžerima u razdoblju obilježenom rastom nezaposlenosti.

Negativna reakcija bila je posebice snažna u Francuskoj koja je preuzela vodstvo u formuliranju prijedloga na sastanku u utorak.

„Imamo vrlo čvrste prijedloge za uvođenje reda među bonusima i računanju“, rekla je francuska ministrica finansija Christine Lagarde nakon što je stigla u Bruxelles.

Opisujući pitanje bonusa kao „tipičan“ primjer svega onoga što je pogrešno u kapitalizmu, Lagarde je, između ostalog, predložila poseban porez za finansijski sektor i ograničenja za razne isplate, piše EurActiv.

Francuska je već uvela oštra ograničenja isplata bonusa za vlastite bankare i trgovce. Pri tome može računati na podršku većine zemalja članica EU-a, uključujući Njemačku, Luksemburg i Holandiju, ali mora savladati snažan otpor iz financijskog centra Londona.

Britanski premijer Gordon Brown kazao je ove sedmice za Financial Times da bi uvođenje ograničenja na bonuse bilo „vrlo teško u međunarodnom okruženju“. On strahuje da bi takvi limiti potaknuli vodeće londonske bankare da migriraju u ostale dijelove svijeta, piše briselski portal EUobserver.

U međuvremenu, Evropska komisija već je preporučila da se bonusi vežu uz dugoročne poslovne rezultate kompanija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije