Europski "kralj banana" Izet Rastoder u problemima zbog krize u Agrokoru

Radiosarajevo.ba
Europski "kralj banana" Izet Rastoder u problemima zbog krize u Agrokoru
Zbog dužničke krize najveće hrvatske firme Agrokor, vlasnik kompanije Rastoder Group, čiji je najpoznatiji brend Derby banana, Izet Rastoder našao se u velikim problemima, piše ljubljanski Dnevnik.

Europski “kralj banana”, kako su ga prozvali slovenski mediji, zabilježio je pad prihoda od 27 posto u 2016. u odnosu na godinu ranije. Rastoder Group je imao prihod u 146,7 miliona eura u 2015. da bi u 2016. godini prihodovala 107,7 miliona eura.

Pad prodaje banana iznosio je oko 30 posto.

Ovaj crnogorski poduzetnik s prebivalištem u Sloveniji je 2014. godine potpisao ugovor s Agrokorom vrijedan između 70 i 100 miliona eura.

Osim banana, Rastoder Group vrši i distribuciju agruma, citrusa i drugog tropskog voća.

Rastoder je jednom objasnio da je posao s bananama veoma rizičan.

Banane moraš prodati u sedam dana, jer deveti dan one prodaju tebe. Ako ih do tada ne prodaš, bacaš ih. Težak je to i vrlo rizičan posao, i malo se ko time želi baviti” rekao je Izet.

Izet Rastoder je 2015. godine investirao u BiH i u sarajevskom naselju Halilovići izgradio veliki distributivni centar pod okriljem kompanije MMDI Group.

Najavio je da će mu fokus u budućnosti biti otkup proizvoda od malih farmera u BiH.

"BiH ima neiskorišten veliki kapacitet u poljoprivredi. Poljoprivreda u BiH nedovoljno je iskorištena, a ljudi moraju shvatiti da je zapravo ključ razvoja zemlje", kazao je tada Rastoder.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije