Europske burze: Banke i naftaši predvode dobitnike

Radiosarajevo.ba
Europske burze: Banke i naftaši predvode dobitnike

Europska tržišta dionica su danas, zadnjeg dana s punim radnim vremenom prije božićnih praznika, porasla predvođena bankovnim i sektorom sirovina.

U takvom je okruženju londonski FTSE osvojio jedan posto i dosegnuo 5380 bodova, frankfurtski Dax bio je u plusu 0,4 posto, i skočio na 5972 boda.

"Sve je u znaku Božića. Obujam trgovine vrlo je skroman, no dobro je da tržišta ipak rastu jer bi s obzirom na jačanje dolara i te kako imala razloga za nervozu", zaključila je Jill Wood-Smith iz Williams de Broea.

"Svi sada žele utvrditi je li napokon na pomolu raskidanje dugotrajne korelacije između tržišta dionica i zelene novčanice. Svi se pitamo možemo li očuvati sretnu podudarnost istodobnog jačanja dolara i tržišta dionica", tumači Wood-Smith.

Najveći dobitnici bile su dionice bankovnog sektora. Banco Santander, Barclays, HSBC, Standard Chartered i Société Générale bili su u plusu od 1,1 do 2,3 posto.

Naftne dionice također su bile među dobitnicima, zahvaljujući rastu cijena nafte. Tako su dionice BG Groupa, BP-a, Royal Dutch Shella i Totala porasle u rasponu od 0,6 do 1,3 posto.

Rudarske su kompanije bile na dobitku zbog rasta cijena aluminija za 0,8 posto i blagog rasta cijena bakra, za 0,3 posto. Dionice Anglo Americana, Antofagaste, BHP Billitona, Euroasian Natural Recourcesa, Rio Tinta i Xstate porasle su 0,7 do 2,8 posto.

SEEbiz.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije