EBRD za BiH predviđa privredni rast od 0.6 posto

Radiosarajevo.ba
EBRD za BiH predviđa privredni rast od 0.6 posto

BiH bi u ovoj godini mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok bi Srbija trebalo da bude najbolja u regionu sa privrednim rastom od 2,4 posto, prognoza je Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema procjeni EBRD-a, najveći privredni rast među bivšim jugoslavenskim republikama poslije Srbije ove godine imat će Makedonija - dva posto, dok će uspon privredne aktivnosti u Sloveniji biti nešto niži - 1,9 procenata.

Hrvatska bi, kao i BiH, mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok je za Crnu Goru projektiran još manji ekonomski uspon od svega 0,4 posto.

Srbija bi i 2011. godine, zajedno sa Mekedonijom, trebalo da bude lider ekonomske ekspanzije u regionu sa stopom rasta od 3,2 posto, dok će uspon makedonske privrede u tom periodu biti nešto veći - 3,8 procenata.

Prema procjeni EBRD-a, Slovenija u 2011. godini može očekivati ekonomski rast od 2,7 odsto, Hrvatska i Crna Gora - dva procenta, a BiH 1,9 posto.

EBRD napominje da će situacija u privredi cijelog regiona istočne i srednje Evrope, ali državama nastalim poslije rasada Sovjetskog saveza, biti i dalje nestabilna.

Nakon što je prošle godine bruto domaći proizvod u tridesetak država na koje se rasprostire aktivnost ove banke smanjen u prosjeku za nešto više od šest posto, EBRD u 2010. godini očekuje prosječan rast BDP-a u tom regionu od 3,3 procenta, u poređenju sa oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 posto.

Banka za 2011. godinu prognozira prosječan privredni rast u ovom regionu od 3,8 posto.

Dijelovi jugoistočne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cijena metala, na primjer Srbija i Makedonija, prognoziraju stručnjaci EBRD i upozoravaju da će oporavak u Rumuniji i Bugarskoj vjerovatno biti usporen usljed pooštravanja fiskalne politike, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije