DRIVE 2024: Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnika

0
Promotivni tekst
DRIVE 2024: Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnika
Foto: Drive 2024 / Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnikaaj u BiH okupio preko 400 učesnika

Najveća konferencija o vođenju i razvoju zaposlenika u Bosni i Hercegovini, DRIVE Leadership & Talent konferencija, uspješno je održana okupivši preko 400 učesnika. Ovaj prestižni događaj koji organizuje Kolektiv/MojPosao.ba, privukao je vodeće stručnjake iz oblasti ljudskih resursa, menadžmenta i liderstva, pružajući jedinstvenu platformu za razmjenu znanja i iskustava o najnovijim trendovima i izazovima u HR sektoru.

Pod sloganom “Keep the DRIVE”, fokus ovogodišnje, dvanaeste po redu konferencije bio je na globalnim megatrendovima kao što su digitalna transformacija, employer branding, te stvaranje održivih, zdravih radnih okruženja.

Uvodno obraćanje održala je Mersiha Mima Mehić, direktorica kompanije Kolektiv/MojPosao.ba, koja je govorila o trendovima i globalnoj mobilnosti talenata, te istakla značaj prilagodbe kompanija novim zahtjevima tržišta rada. Podijelila je ključne uvide iz međunarodnih istraživanja, te dala osvrt na radnu snagu u BiH.

Tokom konferencije, učesnici su imali priliku čuti inspirativna izlaganja priznatih domaćih i međunarodnih stručnjaka. Među njima je bio i profesor londonskog univerziteta, Adrian Furnham, svjetski poznati psiholog, autor preko 95 knjiga iz oblasti psihologije koji se nalazi na listi TOP 20 najutjecajnijih stručnjaka u HR-u. Zanimljivo je da među njegovim klijentima se nalazi i Kralj Charles III. U svom predavanju na temu "Psihologija sreće i dobrobiti na poslu", približio je segment strateškog pr(o)cjenjivanja ljudi na tržištu rada.

Nastupili su i drugi izvanredni govornici poput Ace Momčilovića koji je govorio o budućnosti HR-a i izazovima koje donosi, Blanke Lasić koja je podijelila strategije za upravljanje promjenama u neizvjesnim vremenima, dok je Stefan Müller-Nedebock govorio o privlačenju talenata u sljedećoj godini, te employer brandingu i trendovima na tržištu. Posljednji govor imao je prof. dr. Almir Maljević na temu: "Dobrobit kao prioritet: Taktički vodič za HR lidere i menadžere“. Učesnike je upoznao sa pojmom „wellbeing-a“, te sa značajem istog za zadržavanje talenata i povećanje produktivnosti.

Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnikaaj u BiH okupio preko 400 učesnika
Foto: Drive 2024: Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnikaaj u BiH okupio preko 400 učesnika

Pored predavanja, održane su i tri stručne radionice koje su bile popunjene do posljednjeg mjesta i izazvale su veliki interes učesnika.

Jedan od ključnih panela bio je posvećen temi “Employer Branding i zadovoljstvo zaposlenika: sinergija za uspješan poslovni model”, gdje su učesnici saznali kako snažan employer branding može povećati angažovanost i produktivnost zaposlenika. Također, UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), zvanično je pokrenuo partnerstvo sa šest privatnih kompanija u BiH te predstavio saradnju u sklopu konferencije.

Saradnja je dio programa „Veći izbor kroz politike prilagođene porodici u Bosni i Hercegovini” koji finansira Austrijska razvojna agencija, a sprovodi UNFPA. Program jača kapacitete vlada i privatnog sektora za kreiranje i sprovođenje rodno osjetljivih porodičnih politika i radna mjesta koja su više prilagođena porodici, što znači da će ženama i muškarcima biti lakše uskladiti posao i obaveze njege i brige.

Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnikaaj u BiH okupio preko 400 učesnika
Foto: Drive 2024: Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnikaaj u BiH okupio preko 400 učesnika

Najbolje HR prakse 2024.

Konferencija je završena prepoznavanjem i nagrađivanjem najboljih HR praksi u Bosni i Hercegovini. Takmičenje za Najbolje HR prakse powered by Agencija MojPosao.ba regrutacijska rješenja predstavlja priznanje predanom i planskom radu, timovima i pojedincima u kompanijama i organizacijama, onima koji su izvrsni u upravljanju ljudskim potencijalima.

Ove godine, u pet finalnih HR praksi prošle su kompanije sa sljedećim projektima: Sparkasse Bank- „Program identifikacije i razvoja talenata“, Coca Cola - „BD Builder“, Addiko Bank a.d. Banja Luka- „Projekat upravljanja talentima – epizoda onboarding“, GS TMT- „Digitalni info terminali“ i Rolla d.o.o.- „Healthy Lifestyle Rewards“ koja je ove godine osvojila prvo mjesto kao najbolja HR praksa.

Na DRIVE konferenciji 2024, učesnici su dobili inspiraciju i alate za unapređenje radnih okruženja, uz snažnu poruku da poslodavci koji kontinuirano investiraju u svoje zaposlenike ostvaruju dugoročnu prednost na tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije