Domazet: Kriza u BiH bit će dugotrajna

Radiosarajevo.ba
Domazet: Kriza u BiH bit će dugotrajna


U intervjuu za "Nezavisne", Anto Domazet, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu., rekao je da su od problema uzrokovanih globalnom recesijom za nas mnogo teži oni izazvani lokalnim specifičnostima, a najveći problem jeste zastoj u reformama.

Istakao je kako se zalaže se za novi stand by aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali ne zbog novca koji ćemo dobiti, jer je, kako navodi, on jako skup, nego da bismo podigli kredibilitet i prihvatili obaveze za provođenje reformi.

"Recesija jeste počela na globalnom planu, ali u BiH postoji mnoštvo lokalnih problema koji se mogu pravdati globalnom recesijom. To su veliki troškovi u javnoj potrošnji, zaustavljene reforme, nedovoljna atraktivnost za strane investitore, niska konkuretnost pri izvozu. Globalna kriza je dobila odgovore u mjerama vezanim za finansijsku konsolidaciju, smirivanje nervoze u bankama, osiguranje depozita. Sad je pitanje kako riješiti probleme visoke javne potrošnje. To neće ići bez reformi u socijalnom sektoru, zdravstvenom i penzijskom sistemu. Ta pitanja ne mogu ostati neriješena. Čak i ako globalna recesija bude savladana, to će ostati naš lokalni problem."

Na pitanje da li bi BiH bio od koristi kreditni aramžman sa MMF-om, odgovorio je:

"Aranžman sa MMF-om je važan i potreban ne zato što ćemo dobiti finansijsku injekciju. Znam da je to skup novac. Dok sam bio ministar u Vladi plaćali smo kredit po stend baj aranžmanu sa više od devet posto kamate dok su koncesioni krediti koje smo dobijali od Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke bili sa kamatom od 0,7 posto. Prema tome, taj kredit nije razvojni. Ali, ključno je što kad zaključite kreditni aranžman, imate veći kredibilitet i obavezu da provodite reforme. Zbog toga mislim da stand by treba zaključiti što prije.

Istakao je i kako klasične zaštitne mjere, koje su vezane za protekcionizam, dakle, klasične mjere zabrane uvoza, nemaju uporište i da vode zemlju prema izolaciji. Ali mjere promocije domaće proizvodnje su poželjne, uz učešće vlada i javnih sredstava, sa dobro osmišljenjim programima i mjerenjem efekata, dodao je Domazet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije