... / "Doktor Propast" ima loše vijesti: Predvidio krizu iz 2008., sada šalje novu poruku

23. 06. 2022. u 12:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ekonomista Nouriel Roubini, poznat po svojim pesimističkim prognozama, prognozira da će američka ekonomija do kraja ove godine ući u recesiju.

Rubinijev nadimak je inače “Doktor Propast” jer je uspješno predviđao velike krize, poput one iz 2008. godine.

Kada je nekoliko godina prije te krize iznio svoj scenario za budućnost, mnogi su mislili da pretjeruje, međutim ispostavilo se da je bio u pravu, prenosi portal Biznis i finansije.

Ovaj put on prognozira veliko usporavanje rasta američke privrede, zbog više faktora među kojima su pandemija korona virusa koja je i dalje prisutna, rat u Ukrajini, kineska politika borbe protiv COVID-19 koja izaziva nestašice širom svijeta...

"Još uvijek nismo u recesiji, ali smo veoma blizu nje. Svi značajni ekonomski indikatori su u padu, počev od poverenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti, pa sve do prodaje nekretnina", kaže Rubini.

Ovakva situacija, kaže on, može dovesti i do stagnacije kakva je viđena sedamdesetih godina u SAD. Tada je ekonomija veoma sporo rasla, za razliku od inflacije koja je bila visoka.

Nouriel Roubini - undefined

Foto: EPA-EFE: Nouriel Roubini

"Otežavajuća okolnost u odnosu na krizu iz sedamdesetih je to što sada imamo i spiralu dugovanja", tvrdi Rubini, prenosi Blic.

Ovo je novi teren za centralne banke, jer se još nisu nalazile u takvoj situaciji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)