Direktorica MMF-a: Idućih nekoliko godina očekuju nas teška vremena

2
Radiosarajevo.ba
Direktorica MMF-a: Idućih nekoliko godina očekuju nas teška vremena
Foto: Xinhua / Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva, izvršna direktorica MMF-a, rekla je da problemi svjetske ekonomije nisu samo visoka inflacija i usporeni ekonomski rast, već i velika neizvjesnost.

"Za svjetsku ekonomiju ove se godine predviđa rast od 2,8 posto. Prošle godine riječ je bila o 3,4 posto, prije dvije godine 6,1 posto. Veći je problem stalna inflacija. Ograničavanje monetarne politike utjecalo je na određeni pad ukupne inflacije, ali temeljna je inflacija ustrajnija, a to znači da će kamatne stope morati biti visoke duže vremena. Najveća je briga dugoročna vjerovatnost za rast. U idućih pet godina predviđa se rast od samo 3 posto", rekla je.

Georgieva je istaknula kako se procjenjuje da će ove godine inflacija biti 7 posto.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

"Iako će biti napretka u 2024. inflacija će i dalje biti previsoka za nivo koja zadovoljava. Kada govorimo o kamatnim stopama, to znači da ćemo bar tokom ove i slijedeće godine morati biti spremni na veće kamatne stope. Dobra je vijest da više ne razgovaramo o tome koliko će visoke biti, već o tome koliko će dugo biti visoke. Za svjetsku ekonomiju to znači dvije posljedice – utječe na ulaganja i potrošnju", istaknula je Georgieva.

Na pitanje postoji li opasnost od rasta svjetskog siromaštva, odgovorila je da se to već ostvaruje te da se očekuju teška vremena idućih nekoliko godina.

Jesu li Amerikanci upravo srušili svijet?

Jesu li Amerikanci upravo srušili svijet?

Razlog je, rekla je, agresija na Ukrajinu, koja se prelijeva na cijeli svijet, a izbrisala je nešto u čemu smo uživali 30 godina – dividendu mira od kraja hladnog rata.

"Troškovi za odbranu rastu, ostaje manje novca za razvoj unutar država i pomoć siromašnim državama", istaknula je.

Great to be in Dubrovnik

I arrived in Dubrovnik today for the start of a joint, high-level conference with the Croatian National Bank on building resilience in the region. Looking forward to hearing from policymakers in the region on energy and supply shock issues. ---- Днес пристигнах в Дубровник за началото на съвместната конференция на високо равнище с Хърватската национална банка, посветена на изграждането на устойчивост в региона. Очаквам да науча повече от вземащите политически решения в региона за проблемите с енергетиката и прекъсването на доставките.

Posted by Kristalina Georgieva on Friday, June 2, 2023

Dodala je kako je dobra strana ruskog rata ta što se Europa brzo oslobodila ovisnosti o ruskoj nafti i plinu.

"Kratkoročno to nije bilo dobro za energetsku tranziciju jer su zemlje bile prisiljene koristiti više uglja i nafte, ali dugoročno gledajući, uvjerena sam da će Europa prednjačiti u ubrzavanju energetske tranzicije. U Hrvatskoj vidim sjajne inicijative i ulaganja koje će pomoći Hrvatskoj da pomogne Europi", zaključila je Georgieva u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije