Delegacija MMF-a u ponedjeljak u BiH

Radiosarajevo.ba
Delegacija MMF-a u ponedjeljak u BiH

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Kostas Kristou predvodiće delegaciju koja u ponedjeljak, 13. aprila, dolazi na pregovore o stend baj aranžmanu sa vlastima BiH, izjavila je ekonomista MMF-a za BiH Irena Jankulov.

Četvoročlanu delegaciju koja dolazi u BiH čine šef Misije MMF-za BiH, fiskalni ekonomista, glavni ekonomista za BiH i osoba koja se bavi monetarnim pitanjima.

"Pošto misija ostaje tri sedmice u BiH, predviđen je naknadni dolazak i drugih predstavnika MMF-a. Protokol posjete još se finalizuje, a razlog za to je što su vlasti tražile da ubrzamo našu posjetu koja je trebalo da bude u maju", izjavila je Irena Jankulov.

Predsjedavajući Savjetodavne grupe Fiskalnog savjeta BiH i pomoćnik ministra finansija BiH za trezor Ranko Šakota izjavio je kako nacrt platforme BiH za pregovore o stand-by aranžmanu sa MMF-om još nije gotov, te da su podaci koji su se pojavili u određenim feredalnim medijima o manjcima u budžetima proizvoljni.

On je naglasio da su podaci koji govore o manjku u budžetima od 800 miliona KM objavljeni bez autorizacije i saglasnosti članova Savjetodavne grupe Fiskalnog savjeta BiH.

On je dodao da tu platformu treba da usvoji Fiskalno vijeće BiH, nakon čega će podaci biti i javno objavljeni, te da će platforma BiH za razgovore sa MMF-om biti spremna po svim segmentima i svim nivoima vlasti.

Šakota je pojasnio da će u razgovore biti uključene kako institucije BiH tako i Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

"Razgovori sa delegacijom MMF počinju naredne sedmice i trajaće do kraja aprila. To znači da će sa predstavnicima svih ovih institucija biti razgovarano na način koji je uobičajen za MMF u preiodu od 14. do 29. aprila", dodao je na kraju.

SRNA/FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije