Delegacija iz UAE-a iznenađena ljepotama BiH: Riječima se ne može opisati

Anadolija
Delegacija iz UAE-a iznenađena ljepotama BiH: Riječima se ne može opisati
U Privrednoj komori Republike Srpske u Banjoj Luci danas će privrednoj delegaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biti predstavljen potencijal privrede RS i mogućnosti za ulaganje

Saeed Bin Nasser Al Talay, predsjednik upravnog odbora Privredne komore Umm Al Quwain, istakao je da je delegacija iznenađena ljepotama Bosne i Hercegovine koje se riječima ne mogu opisati.

"Ovo je prva zvanična posjeta BiH delegacija privrednih komora UEA. Želimo da vidimo generalne prilike i ekomiju u zemlji kao način na koji mogu da povećaju trgovinsku razmjenu dvije zemlje i ostala polja u kojima mogu sarađivati", rekao je Saeed Bin Nasser Al Talay u obraćanju novinarima pred početak sastanaka.

Rekao je i da je BiH veoma popularna turistička destinacija za UAE, pa su željeli da iskoriste taj potencijal koji je nastao u posljednje dvije-tri godine i da grade, a sada su došli da vide oblasti investiranja - agrikulture i eksporta prirodnih resursa iz BiH.

"Zadovoljni smo svime što smo vidjeli tokom prethodnih dana u BiH i sigurno ćemo pozitivnu sliku prenijeti kolegama i ljudima koji su spremni da investiraju u BiH", dodao je Saeed Bin Nasser Al Talay i dodao da su spremni da pruže ruku saradnje FBiH i RS u spajanju ekonomija BiH i UAE.

Tokom dana predviđeni su bilateralni susreti oko 20 privrednika iz RS sa 11 članova delegacije UAE.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da je spoljnotrgovinska razmjena RS i UAE na vrlo niskom nivou, ispod 10 miliona KM u prethodnoj godini.

"Ovakva delegacija može da obezbijedi iskorak na određeni način ukoliko kroz naše predstavljanje nađu interese da ostvare kontakte sa predstavnicima naših preduzeća", rekao je Đurić.

Osim predstavnika privrednih komora, u Banju Luku su doputovali i predstavnici trgovačkih i konsalting firmi iz UAE.

"Napravićemo kratku prezentaciju potencijala RS-a i očekujemo da razgovaramo o konkretnim stvarima", rekao je on.

Sastanku delegacija RS i UAE prisustvuje i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Tokom dana predviđen je obilazak Banje Luke i posjeta delegacije iz UAE pojedinim domaćim kompanijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije