Davos: Novi koraci Evropske centralne banke

Radiosarajevo.ba
Davos: Novi koraci Evropske centralne banke

Osvježeno u 20:54

Evropska centralna banka bi u prvoj polovini ove godine mogla da preduzme nove korake za povlačenje viškova likvidnosti iz bankarskog sistema, s obzirom na poboljšanje situacije u ekonomiji, izjavio je u srijedu član vijeća ECB-a Axel Weber na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Uporedo s jačanjem ekonomije, mi ćemo napuštati primjenu pojedinih vanrednih mjera", rekao je Weber u intervjuu agenciji Blumberg i dodao da nisu sve mjere neophodne u istom stepenu i da ne isključuje mogućnost da ECB još prije drugog polugođa preduzme neke dodatne korake u izlaznoj strategiji.

Jedan od osnovnih principa ECB-a u borbi protiv finansijske krize bilo je pozajmljivanje bankama neograničenih suma novca po rekordno niskoj baznoj kamatnoj stopi od samo jedan posto.

Ta banka, sa sjedištem u Frankfurtu, već je počela da smanjuje obim vanrednih dugoročnih zajmova, s obzirom na izlazak ekonomije iz najdublje recesije od Drugog svjetskog rata.

ECB je prošlog mjeseca saopćila da je njena ponuda 12-mjesečnih zajmova bankama u decembru bila posljednja i najavila da će prestati s odobravanjem šestomjesečnih zajmova poslije marta.

Weber: Inflacija je trenutno odgovarajuća


Weber, koji je i predsjednik njemačke "Bundesbanke", izjavio je da će ECB morati da razmotri pitanje povratka uobičajenoj proceduri kreditnih aukcija, ali da to neće biti ponovo uvedeno istovremeno za sve tendere.

"Normalizacija će biti "postepeni proces", objasnio je on.

"Ekonomija, koja je zabilježila zaista veliki pad, počinje da se stabilizuje i njen oporavak će biti prilično dugotrajan. Bruto domaći proizvod će se vratiti na pretkrizne nivoe za dvije do tri godine", rekao je Weber.

On je upozorio na rizike od rasta inflacije, ali je rekao da ne očekuje da ona znatnije premaši nivo od dva posto.

"Nisam zabrinut. Smatram da je inflacija trenutno odgovarajuća", rekao je Weber.

ECB je prošlog mjeseca prognozirala da će inflacija u zoni eura iznositi prosječno 1,3 posto ove godine i 1,4 posto u 2011.

Weber nije želio da odgovori na pitanje da li se nalazi među potencijalnim kandidatima koji bi zamijenili čelnika ECB-a Jean-Claude Tricheta 2011. godine, ocijenivši da ta banka trenutno ima "veoma dobrog" predsjednika, prenosi Tanjug.
Sarkozy poziva na strožija bankarska pravila

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u srijedu na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu da se moraju promijeniti bankarska pravila inače svijet preuzima preveliki rizik za svoju budućnost.

"Nova pravila moraju da uključuje nove knjigovodstvene propise i ograničenja plata rukovodilaca", smatra Sarkozi.

"Rizici su preveliki ako ne promijenimo regulativu u našem bankarskom sistemu, knjigovodstvena pravila i nadzor," rekao je francuski predsjednik na otvaranju skupa koji okuplja poslovne i političke lidere iz cijelog svijeta.

On je naglasio da se "više neće tolerisati" prekomjerni profiti i bonusi ako nisu povezani s otvaranjem radnih mjesta.

Sarkozy je kritikovao i koncept slobodne trgovine i rekao da je davanjem prioriteta tom konceptu "oslabljena demokratija", javio je Radio Slobodna Evropa.
radisoarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije