Danska: Skoro polovina proizvedene električne energije dobivena iz vjetroelektrana

Radiosarajevo.ba
Danska: Skoro polovina proizvedene električne energije dobivena iz vjetroelektrana

Danska je prošle godine postavila svjetski rekord u proizvodnji električne energije, koristeći energiju vjetra tako što je 42 posto ukupne električne energije proizvedeno u vjetroelektranama, javlja Anadolu Agency (AA).

Danski operater prijenosnog sistema Energinet DK, koji je u vlasništvu Ministarstva za energiju te zemlje, saopćio je da je Danska tokom 2015. godine ostvarila sjajno povećanje električne energije proizvedene iz vjetra u odnosu 2014. godinu, kada je iskoristila 39 posto proizvedene ekološke energije.

"Nije neuobičajeno imati veću proizvodnju energije iz vjetra od potrošnje. Danske elektrane igraju veliku i važnu ulogu u snabdijevanju strujom. Ostale elektrane su fleksibilne i proizvode električnu energiju kada nema dovoljno proizvodnje iz vjetra i sunca", kazao je Carsten Vittrup, strateški savjetnik Energineta DK.

Vittrup je istaknuo da višak energije proizvedene iz vjetra Danska prodaje Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj. Danska vlada je postavila cilj da do 2020. godine 50 posto energije proizvede koristeći vjetar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije