Sarajevo / Dani osiguranja u BiH: Najvažnije je zaštititi ljude i njihova dobra

26. 09. 2019. u 20:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:4

Pozdravnim govorom gospodina Damira Hadžića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine i predsjednika Uprave Euroherc Osiguranja d.d Sarajevo, otvorena je prva regionalna konferencija struke osiguranja Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini.

"Osiguranja imaju snažan investicioni potencijal koji je potpuno neiskorišten, a o čemu ćemo danas nešto reći u okviru prvog panela. Osiguranja nude rješenja u oblasti katastrofalnih rizika, poplava, zemljotresa, klizanja tla i mi smo potpuno spremni da preuzmemo naš dio tereta u ovom dijelu, spremni smo na saradnju sa državom, ali nam je potrebno razumijevanje naše uloge koje u ovom momentu ne postoji", kazao je Hadžić dodavši: 

"U našem djelovanju, djelovanju Udruženja društava za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine, postoji jasna vizija i mi želimo da se nametnemo i etabliramo kao jedan od ključnih faktora unutar industrije osiguranja, ali i generalno, kao nezaobilazna adresa u kreiraju uvjeta poslovanja u Bosni i Hercegovini. Uspostavili smo partnerske odnose sa Agencijom za nadzor osiguranja, saradnju na visokom nivou sa državnom Agencijom za osiguranje u Bosni i Hercegovini i želimo imati istu takvu saradnju sa organima zakonodavne i izvršne vlasti."

Ermin Čengić: Sarajevo će biti centar industrije osiguranja BiH i regiona

Prisutnima se na početku konferencije obratio i Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

Dani osiguranja u BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Dani osiguranja u BiH

"Danas sektor osiguranja predstavlja nezaobilazan segment financijskog sektora koji utječe na gotovo sve subjekte u društvu te time svakim danom dobija sve više na značaju. Uspješno funkcioniranje modernog gospodarstva u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja. Osiguratelji kroz pružanje ekonomske zaštite od rizika i opasnosti te mobilizacijom štednje značajno doprinose financijskoj stabilnosti i razvoju gospodarskog sustava. Danas, u vremenu kad svjedočimo brojnim prirodnim nepogodama, kao što su katastrofalne poplave 2014. godine, industrijskim nesrećama, povećanim rizicima u poslovanju, uloga osiguravatelja svakodnevno raste. Osobito mi je drago konstatirati da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti. Trendovi u Bosni i Hercegovini pokazuju da su građani počeli prepoznavati važnost svih vrsta osiguranja te da koriste i proizvode koji ne pripadaju obveznom osiguranju.Da bi se ovakav trend nastavio potrebno je raditi na podizanju svijesti o potrebi za osiguranjem kako kod privatnih lica tako i privrednih subjekata, uvoditi nove tehnologije te kreirati nove proizvode i usluge prema potrebama klijenata. Ovim se u konačnici utječe na troškove poslovanja, poticanje investicija te rast profitabilnosti sektora osiguranja", izjavio je Bevanda.

Cilj konferencije je, prije svega, pružiti građanima više informacija o osiguranju, važnosti osiguranja kao temelja finansijske sigurnosti, te brojnim učesnicima predstaviti novosti i težnje razvoja struke osiguranja u pitanju. Govornici prvog dana konferencije poslali su jasnu poruku javnosti da je najvažnija uloga osiguranja i osiguravajućih društava zaštita ljudi i dobara u najtežim i najizazovnijim trenucima.

Dani osiguranja u BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Ermin Čengić

"Naša težnja, da ova konferencija postane centralni godišnji događaj struke osiguranja, mjesto gdje će se govoriti o zaštiti građana, unaprijeđenju grane osiguranja te gdje će se prezentovati najnoviji trendovi struke, sudeći po odzivu će u narednim godinama biti ostvarena. Pozitivna reakcija kolega, te novi prijedlozi i ideje izneseni na panel diskusijama, temelj su još boljeg progresa struke osiguranja i zaštite građana kada im je najpotrebnija", izjavio je povodom otvaranja konferencije, Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja osiguravajućih društava Federacije Bosne i Hercegovine.

NEMA KOMENTARA