Da li je izvoz znanja poslovna budućnost BiH?

Promotivni tekst
Da li je izvoz znanja poslovna budućnost BiH?
Foto: Pixabay / Rad na otvorenom

U dobu modernih tehnologija uspješno poslovanje uvjetovano je pravom informacijom u pravo vrijeme, mogućnošću umrežavanja, razmjene znanja i iskustava te mogućnosti utjecanja na poslovnu klimu. Danas nije teško pronaći informacije i podatke, međutim pitanje je kako pronaći one korisne u odgovarajuće vrijeme? U poslovanju korisna informacija upućuje na potrebne korekcije, pomože u istraživanju tržišta i u konačnici boljem plasmanu proizvoda i usluga. Mnogi akteri na još nerazvijenom bosanskohercegovačkom tržištu su u potrazi za tom sponom između njih i blagovremenih informacija, novih kontakata, klijenata i novih načina poslovanja.

Zbog svega toga, 2019. se osniva ABSL BiH, te BiH postaje regionalni centar za razvoj outsourcing industrije. Outsourcing je zapravo vrsta menadžment alata – kada outsource-a, kompanija odlučuje da određene aktivnosti (npr. call centar) ne radi unutar kompanije, već da ih outsource-uje – prebacuje nekoj spoljašnjoj agenciji ili firmi. Ovakav način poslovanja omogućit će vrhunski obrazovanim mladim ljudima sa znanjem stranih jezika i kvalificiranoj radnoj snazi da ostanu u BiH, a rade za međunarodno tržište.

Association of Business Service Leaders (ABSL) je izrasla u vodeću krovnu organizaciju u sektoru biznisa koja okuplja visokoprofilne kompanije koje pružaju usluge u domenu zajedničkih uslužnih centara (SCC), uslužne djelatnosti orijentirane na izvoz (BPO), informacijsko-tehnološke uslužne djelatnosti orijentirane na izvoz (ITO) kao i za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Za neke ovo možda zvuči kao niz kompliciranih jezičkih konstrukcija, no iz dana u dan postaju poslovna stvarnost bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske ekonomije. Asocijacija ima za cilj zastupanje poslovnih interesa svih domaćih outsourcing kompanija, pružanje pomoći u vidu širenja obima poslovanja ovih kompanija na domaćem i inostranom tržištu, pronalasku novih klijenata, dovođenju novih ino-kompanija na BiH tržište, te poboljšanju poslovnog okruženja unutar ove industrije.

Izvoz je jedan od ključnih indikatora ekonomskog razvoja BiH, a zvanični podaci Agencije za statistiku BiH govore kako je naša zemlja u prošloj godini izvezla robu u ukupnoj vrijednosti od 11.492.565 KM. Vrlo teško se plasirati na inostrana tržišta zbog kompliciranih procedura za plasman proizvoda, pa se postavlja pitanje, šta to onda BiH izvozi? Odgovor na ovo pitanje je znanje, vještine i rad. Članovi ABSL-a dolaze iz različitih industrija i sektora, a zajedničko im je da se svi bave uslužnim djelatnostima. Samo neke od industrija i sektora koje obuhvaćaju članovi ABSL-a su nabavke, finansije i računovodstvo, IT usluge, menadžment znanja, marketing i projekt menadžment.

Članstvom u ABSL-u svi poslovni subjekti postaju dio zajednice lidera u sektoru biznis usluga – zajednice koja zajednički razvija i radi na uspjehu ovog iznimno važnog sektora u BiH. Pored toga, članovi ABSL-a imaju pristup razmjeni znanja i iskustava u industriji, eventima i vrijednim tržišnim informacijama.
Sve zainteresirane kompanije ili organizacije se mogu pridružiti ABSL-u i aktivno sudjelovati u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta i to putem LINKA. Prijava se sastoji od online formulara, a odluku o prijemu donijet će Strateški odbor ABSL-a.

Brojne ugledne kompanije u BiH koje su kao kvalitetne i respektabilne prepoznate i izvan granica naše zemlje članice su ABSL-a. Riječ je o uspješnim poslovnim subjektima koji su generator pozitivnih ekonomskih promjena u BiH poput kompanija PWC, Blackthorne, Consortio, Blow Up, Alfa Energy Group, Sys Company, Ministry of Programming, Deloitte, Bosna-S, Represent Communications, Enova, Nadina Gradašević Consulting i Capital Force. Korak ka sigurnijoj i stabilnijoj poslovnoj budućnosti BiH je korak ka vani, a najlakši način za napraviti taj korak je uz ABSL!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije