Čudo u Europi: Ova država je uprihodila svojim građanima u 6 mjeseci najveće bogatstvo u historiji

0
Radiosarajevo.ba
Čudo u Europi: Ova država je uprihodila svojim građanima u 6 mjeseci najveće bogatstvo u historiji
Foto: Visit Norway / Oslo

Najbolji primjer na svijetu da se štednja, odnosno pametno investiranje, isplate kao nacionalna strategija sasvim sigurno je norveški fond za upravljanje nacionalnim bogatstvom – Norges Bank Investment Management.

Površni ljudi reći će kako je Norvežanima lako imati takav fond jer u njega jednostavno kanaliziraju državne prihode od nafte i plina, ali su norveške vlasti mogle donijeti odluke o potpuno drugačijem korištenju prihoda od eksploatacije nacionalnih prirodnih resursa ili su pravila upravljanja fondom mogli postaviti tako da puno više bude podložan dnevnoj politici.

Međutim, s obzirom da je ključni cilj norveškog fonda za upravljanje nacionalnim gospodarstvom odgovorno dugoročno upravljanje bogatstvom u ime sadašnjih i budućih generacija, fokusirani su na održivi profit uz punu transparentnost investicija.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Menadžeri norveškog fonda redovno u javnosti kritički preispituju vlastita strateška ulaganja, ali ostaje činjenica da su od 1998. do danas uspjeli dogurati ukupnu tržišnu vrijednost fonda do 1.400.000.000.000 (hiljadu i četiri stotine milijardi) dolara, dok im je samo u prvoj polovini ove godine profit dosegao 143.000.000.000 (stotinu četrdeset i tri milijarde) dolara, što znači da je ogromni fond imao povrat na imovinu od čak 10 posto.

To je fenomenalni uspjeh u upravljanju nacionalnim bogatstvom jer je samo u prvoj polovini godine svakom živućem Norvežaninu (ima ih 5,8 miliona) njihov nacionalni fond uspio uprihoditi oko 26.000 dolara, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije