Cijene nafte pale prema 72 dolara, ulagači strahuju od recesije

1
Hina
Cijene nafte pale prema 72 dolara, ulagači strahuju od recesije
Foto: Pexels / Nafta / Ilustracija

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute bojaznima da bi rizici u globalnom bankovnom sektoru i potencijalno podizanje kamatnih stopa u SAD-u mogli izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u svibnju oko podneva bila niža za 87 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je na 72,10 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,73 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u aprilu trgovalo se danas po 85 centi nižoj cijeni, od 65,89 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu od 1,61 dolar. Aktivnije se danas trgovalo barelima s rokom isporuke u maju čija je cijena pala na 66,11 dolara.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Tržišta je na kraju prošle sedmice poljuljalo produbljivanje krize u bankovnom sektoru u SAD-u i Švicarskoj. Ulagači strahuju da bi kriza mogla gurnuti ekonomiju u recesiju, što bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Švicarski regulatori posredovali su tokom vikenda u dogovoru prema kojem će posrnuli Credit Suisse preuzeti njegov veći domaći konkurent UBS kako bi se osigurala likvidnost i zaštitio švicarski financijski sistem.

U nedjelju su središnje banke velikih ekonomija, uključujući američki Fed, Europsku središnju banku (ECB), britanski Bank of England, švicarsku, kanadsku i japansku središnju banku, objavili da će pojačati podršku likvidnosti mehanizmima zamjene valuta.

Unatoč tome, dionice banaka i obveznice ponovo su danas oslabile, signalizirajući da povjerenje ulagača još nije obnovljeno.

"Tržište se fokusiralo na aktualne oscilacije u bankovnom sektoru i na potencijalnu odluku Feda o kontinuiranom podizanju kamatnih stopa", rekao je Baden Moore iz National Australian Banka.

Većina ekonomista u Reutersovoj anketi očekuje da će američka središnja banka u srijedu podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, unatoč previranjima. Neki poslovni čelnici pozivaju Fed da napravi pauzu u pooštravanju monetarne politike i da podigne kamatne stope nešto kasnije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 36 centi, na 74,11 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije