Cijene nafte blago porasle, Katar najavio napuštanje OPEC-a

Radiosarajevo.ba
Cijene nafte blago porasle, Katar najavio napuštanje OPEC-a
Arhiv / Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, što je njihov prvi rast nakon sedam sedmica pada, a zahvaljuje se nadi ulagača da će se OPEC i njegovi partneri ove sedmice dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,1 posto, na 59,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,0 posto, na 50,93 dolara.

Tako su se cijene nafte odmakle od najnižeg nivou u godinu dana na koje su pale zbog povećane proizvodnje i naznaka slabljenja potražnje.

Naime, cijene su bile pod pritiskom od početka oktobra, pa su u posljednjih sedam sedmica pale oko 30 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz, nakon uvođenja američkih sankcija, nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Uzlet proizvodnje nafte u SAD-u, Rusiji i članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigao je nivo globalnih zaliha.

Očekuje se da će OPEC početi smanjivati proizvodnju jer strahuje od reprize 2014. godine kada su cijene nafte oštro pale zbog znatno veće ponude u odnosu na potražnju.

U međuvaremenu naftne gigante uzdrmala je i vijest o da će se Katar od januara naredne godine povući iz članstva u Organizaciji zemalja izvoznika nafte.

Katarski ministar energetike Saad al-Kaabi kazao je kako je odluka o povlačenju iz OPEC-a plod revidiranja načina na koje Katar kao država može poboljšati svoj položaj na međunarodnoj sceni i planirati dugoročne strategije razvoja.

Katar je član OPEC-a još od 1961. godine. Ta zaljevska zemlja dnevno proizvodi 650.000 barela nafte i najveći je svjetski izvoznik tekućeg plina.

„Odluka o povlačenju iz OPEC-a je čisto tehnička i strateška i nema političke konotacije“, kazao je Al-Kaabi na konferenciji za novinare u Dohi.

Katarski resorni ministar Al-Kaabi tvrdi da povlačenje i te međunarodne organizacije nema veze sa blokadom koju su Kataru prošle godine uvele Saudijska Arabija i njeni saveznici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije