Cijena barela nafte skočila na 78 dolara

Radiosarajevo.ba
Cijena barela nafte skočila na 78 dolara

Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara za barel pod utjecajem očekivanja o rastu američkog BDP-a u trećem tromjesečju, ali je osjetniji rast zakočila slaba potražnja za gorivom.

Cijene barela sirove nafte porasle su na američkom tržištu 28 centi na 77,74 dolara. Na tržištu u Londonu barel je bio u plusu 42 centa, te se njime trgovalo po 76,28 dolara.

Analitičari su kazali da će se ulagači fokusirati na podatke iz makrogospodarstva, s tim da su temeljni naftni čimbenici ostali nepromijenjeni. Podatak o američkom BDP-u u trećem tromjesečju bit će objavljen tijekom dana.

Ekonomisti predviđaju da će vladina prognoza pokazati rast BDP-a za 3,3 posto, što će biti prvi rast od drugog tromjesečja 2008. kada je gospodarstvo zabilježilo skok od 1,5 posto.

"Američki podaci o BDP-u bit će objavljeni danas, s tim da tržište očekuje rast za 3,3 posto u odnosu na mjesec ranije", kazali su naftni analitičari iz Mizuho Corporate Banka.

Upozorili su da bi na cijene nafte i dalje mogle utjecati i promjene vrijednosti dolara i tržišta dionica. Tako su jači dolar i pad tržišta dionica proteklih dana pritisnuli cijene nafte s najviše razine u ovoj godini iznad 82 dolara, zabilježene 21. oktobra.

Dolar je u četvrtak oslabio naprema euru, dok su evropske dionice ojačale, poduprijevši cijene nafte.

Njihov značajniji rast ograničila je slaba potražnja koja bi mogla potisnuti u drugi plan i moguće povoljne podatke iz makrogospodarstva. Tako su u srijedu tjedni podaci američke vlade pokazali rast zaliha benzina. Ukupna potražnja za naftnim proizvodima pala je za oko tri posto u odnosu na godinu ranije.

OPEC je odvojeno izvijestio da je cijena košarice njegove nafte u srijedu iznosila 75,53 dolara, što je 90 centi manje u odnosu na dan ranije.

seebiz.eu/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije