ČEZ tužio Elektroprivredu RS-a

Radiosarajevo.ba
 ČEZ tužio Elektroprivredu RS-a

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) i Rudnik i termoelektrana Gacko (RITE Gacko) u ponedjeljak su obavijestili Banjalučku berzu da su primili dopis Međunarodne trgovinske komore (ICC) u kojem su obaviješteni da je Češka elektroprivreda (ČEZ) podnijela tužbu protiv ERS i RITE Gacko.

Nekoliko mjeseci nakon najave ČEZ da će zatražiti međunarodnu arbitražu zbog 1,4 milijarde eura vrijednog, a nerealiziranog ulaganja u RiTE Gacko (BLSE:RITE-R-A), te upornog ponavljanja funkcinera Republike Srpske i ERS da je ta mogućnost malo vjerojatna, ovo je prva službena potvrda ozbiljnosti ČEZ-ovih namjera da dobije odštetu za, kako tvrde, izgubljenu dobit i ulaganje u projekt.

ERS u priopćenju ističe kako su 27. maja zaprimili dopis Svjetske poslovne organizacije - sekretarijata Međunarodnog suda za arbitražu u čijem prilogu je Zahtjev za arbitražu, gdje je kao tužitelj označen ČEZ, a prvooptuženi ERS i RITE Gacko.

"Ta arbitraža obuhvaća spor nastao iz i u vezi Ugovora o implementaciji od 16. maja 2007. godine. Dostavom Zahtjeva za arbitražu od strane tajništva Suda pokrenut je arbitražni postupka pred Međunarodnim sudom za arbitražu“, navodi se u obavještenju ERS.

Prema neslužbenim informacijama odštetni zahtjev ČEZ-a iznosi oko 60 miliona eura, ne računajući kamate u toku trajanja arbitraže.

Česi su početkom ove godine objavili da se povlače iz projekta s Elektroprivredom RS u Gacku, procijenjene vrijednosti oko 1,4 milijarde eura, navodeći da će prodati svoj udio u zajedničkom preduzeću Nove elektrane RS. Oni optužuju ERS da nije učinila ništa na realizaciji projekta izgradnje nove termoelektrane u Gacku, planirane snage 660 megavata, najavljujući podnošenje zahtjeva za naknadu štete.

SEEbiz.eu/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije