CBBiH: Ekonomski rast tek naredne godine

Radiosarajevo.ba
CBBiH: Ekonomski rast tek naredne godine
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ocijenio je da će oporavak BiH od globalne ekonomske krize biti spor i dugotrajan, te da bi ekonomski rast mogao biti snažniji tek naredne godine.

On je istakao da je za poboljšanje stanja u BiH neophodno nastaviti proces privatizacije, pojačati proizvodnju i izvoz, uvozne komponente zamijeniti onima koje BiH već proizvodi, te provesti reforme.

"Nakon prošlogodišnjeg drastičnog pada, u ovoj godini očekujemo oživljavanje kreditnog rasta, ali treba imati u vidu činjenicu da je ova godina izborna i da politički ambijent ne obećava povoljnu klimu za ekonomski napredak", rekao je Kozarić za "Nezavisne novine", prenosi Srna.

On je naglasio da je BiH u 2009. godini, za razliku od ranijih, zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda, koji je ušao u negativnu zonu i iznosi minus tri odsto, te dodao da se može očekivati tek blagi oporavak, povratak BDP-a u pozitivnu zonu i njegov rast za oko 0,5 odsto.

"BiH nema baš najbolji ugled u svijetu"

Kozarić je ocijenio da je problem ekonomije BiH obim izvoza, te istakao da vlasti treba da poboljšaju uslove poslovanja privredi, smanje opterećenja kada je riječ o porezima i doprinosima, omoguće nova ulaganja firmama koje zapošljavaju nove radnike i podrže poljoprivrednu proizvodnju.

"Na ekonomiju utiče i smanjena kreditna aktivnost, potom smanjenje stranih investicija. Treba spomenuti i činjenicu da BiH nema baš najbolji ugled u svijetu, za koji je sama kriva, što dodatno otežava njene ekonomske aktivnosti. Kao problem vidim i veliku nezaposlenost, koja iznosi oko 24 odsto", rekao je Kozarić.

On je dodao da problem za bankarski sektor i privredu predstavlja i smanjena kreditna aktivnost banaka.

"Vrlo je važno da komercijalne banke u ovoj godini nastave sa kreditnim aktivnostima privredi i građanima, što je navedeno i u Bečkoj inicijativi koju je potpisalo devet banaka, čije banke ćerke posluju u BiH, naravno uz procjenu rizika plasmana", rekao je Kozarić.

Niska stopa zvanične inflacije

On je istakao da je monetarna politika BiH jedna od oblasti koje funkcionišu i predstavlja sidro ekonomije u BiH, dodavši da je Centralna banka BiH i tokom krize uspjela sačuvati monetarnu stabilnost.

"U BiH je stopa zvanične inflacije već godinama, sa izuzetkom 2008. godine, niska, što je vrlo značajno za ukupnu makroekonomsku stabilnost i poslovni ambijent, pogotovo u kontekstu negativnih iskustava sa visokom inflacijom na našim prostorima u prošlosti", naglasio je Kozarić.

Banke u FBiH od kamata zaradile skoro 700 miliona KM

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije