Bruto društveni proizvod u prvom tromjesječju ove godine rastao samo 0,6 posto!

E. Halimić
Bruto društveni proizvod u prvom tromjesječju ove godine rastao samo 0,6 posto!
Fena / Ilustracija

Agencija za statistiku BiH kao krovna statistička institucija naše države ima obavezu da vjerno prati i izvještava javnost o aktuelnim ekonomskim pokazateljima.

Prateći statističke podatke naišli smo na izvještaj od 28. juna 2019. godine, koji nosi naziv “Bruto domaći proizvod, rashodni pristup tromjesečni podaci”.

Naime u tom izvještaju na prvoj njegovoj strani se navodi “sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u prvom tromjesečju 2019. godine od 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje”.

Podaci o BDP-u na prvoj strani izvještaja Agencije za statistiku - undefined

Foto: Screenshot: Podaci o BDP-u na prvoj strani izvještaja Agencije za statistiku

Dakle prema informacijama koje nam pružu Agencija, vidi se da je Bruto društveni proizvod porastao neznačajno u prva tri mjeseca ove godine u odnosa na posljednja tri mjeseca prošle godine.

Međutim, ako obratimo pažnju na podatke iz istog izvještaja koji se nalaze na petoj i šestoj strani nailazimo na sljedeće.

Tromjesečni bruto domaći proizvod, prema rashodnom pristupu i s tekućim cijenama u posljednjem kvartalu 2018. godine iznosio je 8.609.626 KM, dok je u prvom kvartalu ove godine iznosio 8.439.940 KM. Dakle zabilježen je pad.

Podaci o BDP-u na petoj strani izvještaja Agencije za statistiku - undefined

Foto: Screenshot: Podaci o BDP-u na petoj strani izvještaja Agencije za statistiku

Na šestoj strani navodi se podatak o tromjesečnom bruto domaćem proizvodu, prema rashodnom pristupu i s prošlogodišnjim cijenama. I on je za posljednji kvartal 2018. godine iznosio 8.422.018 KM, a u prvom kvartalu ove godine iznosi 8.393.610 KM. Dakle, ponovo je zabilježen pad.

Podaci o BDP-u na šestoj strani izvještaja Agencije za statistiku BiH - undefined

Foto: Screenshot: Podaci o BDP-u na šestoj strani izvještaja Agencije za statistiku BiH

Za pojašnjenje pitali smo Agenciju za statistiku BiH.

U konkretnom slučaju, posmatrali ste različite kategorije koje nisu uporedive. Podatak o porastu BDP-a u prvom kvartalu 2019 od 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal odnosi se na sezonski podešene lančano povezane vrijednosti u cijenama 2010. godine i to su kvartalne stope. Vrijednosti koje navodite da su na 5. stranici našeg saopštenja su na strani 6. i to su vrijednosti u cijenama prethodne godine. Tako da se radi o vrijednostima izraženim u različitim cijenama koje se ne mogu porediti”, pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za statistiku BiH.

Kako bi bili sigurni o čemu se tačno radi, za mišljenje pitali smo i ekonomistu Admira Čavalića.

Admir Čavalić: Značajna šteta - undefined

FOTO: Facebook: Admir Čavalić

“Smatram da u ovom slučaju nije bilo ‘friziranja’ podataka, već se izvršilo sezonsko podešavanje u okiru cjelokupne serije (duže posmatranog perioda). Dakle, uticaj sezone (prvi dio godine se razlikuje od zadnjeg). Svejedno, u odnosu na ranije godine, rast je minimalan”, kazao je za Radiosarajevo.ba Admir Čavalić.

Dodao je da se očekuje da drugi, naročito treći kvartal “izvuku” godinu u ekonomskom planu.

“Opet, napominjem da je riječ o procjenama vrijednosti i da govorimo o serijama podataka, a nas interesuje realni rast BDP-a, tačnije onih 2,3 posto”, zaključio je Čavalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije