Bosnu i Hercegovinu ne zanima energija iz vjetra

Radiosarajevo.ba
Bosnu i Hercegovinu ne zanima energija iz vjetra
Suzlon Wind Energy / Ilustracija

EU je nezadovoljna mjerama koje BiH preduzima da bi povećala udio obnovljivih izvora energije, kao i time što se i dalje odlučuje za izgradnju postrojenja za prljavu proizvodnju energije na ugalj.

Posljednja packa došla je od Johannesa Hahna, komesara za proširenje EU, koji je nakon nedavne posjete Sarajevu rekao da je razočaran time što je ukinuto subvencionisanje električne energije proizvedene iz vjetroelektrana.

U Delegaciji EU juče su nam rekli da je komesar Hahn upoznat sa nedavno usvojenim Izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji RS, u kojem je energija iz vjetroelektrana isključena kao oblik izvora obnovljive energije za koju je moguće dobiti bilo kakav vid podsticaja ili subvencija.

"Na ministarskom sastanku o prelasku na čistu energiju, održanom u Podgorici početkom godine, sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, potvrdile su svoju opredijeljenost za postavljanje ambicioznih ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom, obnovljivim izvorima energije i energetske učinkovitosti do 2030. godine", rekla je "Nezavisnim" Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU.

Istakla je da EU smatra da bi ova obaveza trebalo da se odrazi na svaku odluku o investiranju u energetski sektor.

"Komesar Han je takođe tokom svoje posjete ponovio da bi BiH trebalo da nastoji da dekarbonizira proizvodnju energije i više uloži u obnovljive izvore energije", rekla je Milović-Halilović.

BiH u prošloj godini imala obnovljive kapacitete od 2.165 MW, od čega na velike hidroenergetske objekte otpada 1.594 MW, na male hidroenergetske objekte 113 MW, solarnu energiju tek 16 MW, a na biomasu samo jedan megavat.

2.165 MW obnovljivi kapaciteti
1.594 MW veliki hidroenergetski objekti
113 MW mali hidroenergetski objekti
16 MW solarna energija
1 MW biomasa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije