Bosna i Hercegovina vrijedi 40 milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina vrijedi 40 milijardi dolara
Foto: The Local.ch / Credit Suisse banka

Slovenija je lider u jugoistočnoj Europi u pogledu bogatstva po odrasloj osobi prema izdanju “Global Wealth Report” Credit Suissea za 2018. godinu, dok je BiH među posljednje rangiranima.

Slovenija je zabilježila ukupno bogatstvo od 133 milijarde dolara i bogatstvo po jednoj odrasloj osobi od 31.703 dolara u toku 12 mjeseci do sredine 2018. godine, saopćio je Credit Suisse Research Institute u devetom godišnjem izdanju svog globalnog izvještaja o bogatstvu.

Najviše ukupno bogatstvo u regiji jugoistočne Europe ima Rumunija sa 317 milijardi dolara, a Crna Gora bilježi najniži nivo ukupnog bogatstva, 12 milijardi. Sve zemlje u regiji poboljšale su ukupno bogatstvo i bogatstvo po jednoj odrasloj osobi u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno bogatstvo BiH iznosi 40 milijardi dolara, a bogatstvo po odrasloj osobi 6.816 dolara.

Bogatstvo po odrasloj osobi u BiH je manje nego u Makedoniji (7.579 dolara) i Srbiji (8.213 dolara), a veće nego na Kosovu (5.391 dolara). Najmanje bogatstvo po odrasloj osobi u regionu ima Moldavija (3.077 dolara).

Sveukupno globalno bogatstvo poraslo je za 14 triliona dolara (4,6%) na ukupno 317 triliona dolara, nadmašivši rast populacije.

“Bogatstvo po odrasloj osobi poraslo je za 3,2 posto, povećavajući prosječno globalno bogatstvo na rekordnih 63.100 dolara po odrasloj osobi. SAD su najviše doprinijele globalnom bogatstvu, dodajući 6,3 triliona dolara i podižući svoje bogatstvo na ukupno 98 triliona dolara.”

Kina je na drugom mjestu svjetske hijerarhije bogatstva ispred Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije