BiH novac od MMF treba usmjeriti u proizvodnju

Radiosarajevo.ba
BiH novac od MMF treba usmjeriti u proizvodnju

Svim svojim članicama Međunarodni monetarni fond (MMF) već krajem sedmice stavit će na raspolaganje SDR (Special Drawing Rights) fond od 250 milijardi dolara.

Riječ je o fondu proisteklom na temelju specijalnih prava vučenja (SDR-Special Drawing Rights) na koji imaju pravo sve članice MMF-a, pa tako i BiH. Prema utvrđenoj kvoti, našoj državi pripada 218,4 miliona dolara, i taj novac ni na koji način nije povezan s dogovorenim stand by aranžmanom u iznosu od 1,2 milijarde KM.

Već krajem sedmice na račun Centralne banke BiH bit će prebačeno 218,4 miliona dolara (oko 300 miliona KM). MMF nije izričito propisao kako da novac bude potrošen, no jasno je da je namijenjen za ublažavanje posljedica globalne recesije, piše Slobodna Bosna.

Kako je BiH ranije preko stand by aranžmana uspjela zakrpiti budžetske rupe, posve je jasno da se ovaj novac ne bi smio usmjeriti na budžetsku potrošnju, nego isključivo na poticanje privredne aktivnosti.

Vijeće ministara BiH još se uvijek nije očitovalo o utrošku ovog novca, no nezvanično kruži nekoliko prijedloga njegova korištenja. Prema jednom prijedlogu, novac MMF-a bilo bi najracionalnije iskoristiti za nastavak cestogradnje kako bi se potaknuo rast teško pogođene građevinske industrije BiH.

U opticaju je i prijedlog da se ovim novcem potakne oživljavanje zamrlog tržišta nekrtetnina, i to tako što bi se preko regresiranih kamata stimulirala kupovina novoizgrađenih stanova, što bi također doprinijelo ozdravljenju građevinske industrije.

U svakom slučaju, novac MMF-a mora biti usmjeren u stimuliranje proizvodnje, a nikako i ni pod koju cijenu u stimuliranje potrošnje.

SEEbiz.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije