Bh. poljoprivrednici o pogoršanju vremena: Posljedice će biti katastrofalne

N. K.
Bh. poljoprivrednici o pogoršanju vremena: Posljedice će biti katastrofalne
Pixabay / Ilustracija
Nakon što su meteorolozi najavili da bi u narednom periodu na prostoru BiH moglo doći do prodora hladne zračne mase, bh. poljoprivrednici strahuju da bi ovo moglo imati nesagledive posljedice i izazvati veliku štetu na usjevima.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao da će ovakvi vremenski uvjeti imati nepovoljan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, prije svega u oblasti voćarstva i povrtlarstva.

„U slučaju da padne vlažan snijeg, može doći do lomljenje prirasta ili cijelih stabala, kao i oštećenje protugradne mreže ako je postavljena, što će utjecati na ovogodišnju proizvodnju voća u BiH, a to će uveliko diktirati same cijene, te se mogu sigurno očekivati poskupljenja“, istaknuo je Bićo.

Kako je najavljeno, niske temperature mogu se očekivati u petak i subotu što će uvjetovati pojavu mraza koji može dovesti do oštećenja cvjetova i zametnutih plodova, kao i mladih izdanaka.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS-a u razgovoru za Radiosarajevo.ba preporučio je proizvođačima provođenje svih neophodnih mjera s ciljem zaštite zasada i usjeva te je istaknuo da se voćnjaci trenutno nalaze u veoma osjetljivoj fazi, nakon perioda cvjetanja, kada su plodovi zametnuti.

„Moguće posljedice zavise od više faktora, položaja voćnjaka, vrste zasada, faze ploda i temperature zraka. Ako temperatura bude od -3 do -5 stepeni celzija moguće su veće štete i bit će teže i zaštiti voćnjake.“, naglasio je Dojčinović.

Kako nam je rekao, kombinacijom više mjera može se postići da se ublaže posljedice, a također je istaknuo da su se obratili i za pomoć resornom ministarstvu čiji odgovor očekuju ovih dana.

Za kraj, iz oba Udruženja su naglasili da se nadaju da se prognoze meteorologa neće obistiniti kako bi se poljoprivredna dobra sačuvala i kako ne bi došlo do katastrofalnih posljedica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije