B. Luka: Kinezi će graditi Termoelektranu Gacko 2, vrijednost posla milijardu KM

Anadolija
B. Luka: Kinezi će graditi Termoelektranu Gacko 2, vrijednost posla milijardu KM
/ Anadolija
Petar Đokić, ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u ime Vlade RS-a, potpisao je Sporazum o suradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane (TE) Gacko 2 s dvije kineske kompanije.

Izgradnja TE Gacko 2 mogla bi koštati milijardu KM, a pored ovog sporazuma, Đokić je s kompanijom China Africa Investment and Development Co. potpisao i okvirni Sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji na realizaciji strateških investicijskih projekata.

U obraćanju novinarima nakon potpisivanja sporazuma, Đokić je izjavio da je plan da se izgradi TE najmanje snage 300 megavata, koliko ima i postojeća TE. Prema njegovim riječima, koordinaciono tijelo koje će biti formirano u narednim danima nastavit će analizu svih parametara da bi se donijele investicione odluke.

"Model saradnje je stvar pregovora u narednom periodu i otvoreni smo za saradnju da oba partnera imaju interes", rekao je Đokić i dodao da će Vlada RS-a insistirati i na tome da u ovoj investiciji interesi RS-a budu zaštićeni.

Zigang Tong, potpredsjednik korporacije China Machinery Engineering Corporation, rekao je da radove na izgradnji TE Gacko 2 žele početi do kraja godine.

RS će plaćati cijenu neodgovornog odnosa FBiH

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li eventualne sankcije Energetske zajednice BiH mogu utjecati na realizaciju projekta TE Gacko 2 Đokić je rekao da te sankcije ne mogu omesti RS u nastojanju da se energetski razvija.

"Apsolutno je pogrešno da se kažnjava ova zemlja, predugo je u režimu kazni i neprimjereno da međunarodna zajednica opredjeljuje za metod sankcija", rekao je Đokić i dodao da će u tom slučaju RS plaćati cijenu neodgovornog odnosa FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije