Azija stvara savez po uzoru na EU

Radiosarajevo.ba
Azija stvara savez po uzoru na EU

Azijske države planiraju stvoriti trgovinsku zajednicu po uzoru na Europsku uniju, prenose svjetski mediji zaključak sastanka čelnika azijskih zemalja održanog za vikend u Tajlandu. Azijski lideri žele vidjeti svoju regiju kao vodeću globalnu silu i zbog toga će do 2015. godine formirati svoj ekonomski savez.

Japanski premijer Yukio Hatoyama rekao je kako je normalno da njihove države žele da Istočna Azija bude svjetski lider te kako moraju kapitalizirati svoj brži oporavak od recesije u odnosu na zapad.

Na tajlandskom sastanku sudjelovale su članice ASEAN-a, asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (Mianmar, Laos, Tajland, Kambodža, Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej, Singapur i Indonezija) te vodeće azijske zemlje Japan, Kina, Južna Koreja i Indija.

"Azijska unija" trebala bi prema prvim dogovorima u početku biti sastavljena od 10 članica ASEAN-a, i to do 2015. godine, dok bi njezini partneri bili Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Australija i Novi Zeland. Formiranje veće i šire zajednice uslijedit će postupno, a na sastanku se raspravljalo treba li SAD biti članica takva saveza. Čelni ljudi azijskih ekonomija ovaj savez vide kao pandan EU te kao dugoročni projekt kojim bi se smanjila ovisnost Azije o američkim potrošačima.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije