Američki poslodavci traže radnike u BiH, ali postoje precizni uslovi

Radiosarajevo.ba
Američki poslodavci traže radnike u BiH, ali postoje precizni uslovi
Pixabay / Ilustracija

Agencija Experience Work and Travel u saradnji sa ambasadom SAD, te američkim sponzorima i poslodavcima, ove godine će u BiH prvi put organizovati sajam zapošljavanja, koji je prevenstveno namijenjen studentima.

Sajam će se održati u utorak, 29. januara, u Experience W&T agenciji u Sarajevu. Studenti će tom prilikom imati mogućnost da uživo sa sponzorima razgovaraju o pozicijama, poslovima i uslovima za rad preko ljeta u Americi.

Riječ je o programu “Work and Travel USA”, koji je odobren od strane američkog Stejt Departamenta, na kojem godišnje učestvuje 100.000 studenata iz cijelog svijeta. Program podrazumijeva mogućnost da studenti borave i rade četiri mjeseca u SAD, te peti mjesec da putuju. Poslovi koje nudi program “Work and Travel” nalaze se na turistički atraktivnim lokacijama.

Kako navode u agenciji Experience, u ponudi trenutno ima preko 70 lokacija, od kojih su neke na ostrvima, potom istočnoj i zapadnoj obali.

"Bitno je naglasiti da su svi poslovi sezonskog karaktera. Za rad preko ljeta u Americi nije potrebno specijalno radno iskustvo u oblasti turizma. Kada se pristupi Work and Travel programu, odabere lokacija i pogledaju poslovi koji odgovaraju, potrebno je da se prođe intervju s poslodavcem", pojašnjavaju u ovoj agenciji.

Dodaju da je velika prednost sajma zapošljavanja to što studenti mogu uživo da razgovaraju sa sponzorima, koji su svakako glavni faktor u pronalasku sezonskog posla u Americi.

Na sajmu zapošljavanja studenti će razgovarati s poslodacima o broju sati koje će raditi, o dužnostima na radnom mjestu, plaćanju i svemu što je potrebno da student sazna i spremi se za rad preko ljeta, piše Srpskainfo.

Da bi se učestvovalo u ovom programu potrebno je zadovoljiti sljedeće uslove:

• Da ste student osnovnih ili diplomskih studija;
• Da redovno polažete ispite;
• Da imate između 18 i 26 godina;
• Da posjedujete nivo znanja engleskog jezika koji odgovara željenom poslu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije