Ambasada Švedske - domaćin dijaloga o klimatskim promjenama u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Ambasada Švedske - domaćin dijaloga o klimatskim promjenama u Sarajevu

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Delegacijom Europske unije, Ambasadom Savezne Republike Njemačke i Ambasadom Nizozemske bit će domaćin Dijaloga o klimatskim promjenama u Sarajevu.  Uoči svjetskog klimatskog samita u Parizu COP21 u decembru ove godine, dijalog će se fokusirati na klimatske promjene, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. 

Švedska zagovara usvajanje najambicioznijeg mogućeg sporazuma u Parizu: globalnog, pravičnog i pravno obavezujućeg klimatskog rješenja koje će vremenom doprinijeti da se globalno otopljavanje drži daleko ispod moguća dva stepena.

Klimatske promjene su pitanje koje zahtijeva hitan angažman. Četiri nedjelje prije Summita o klimatskim promjenama u Parizu, COP21, Švedska želi naglasiti značaj smanjenja emisija štetnih gasova. 

Dva predstojeća događaja, Međunarodni sajam RENEXPO koji će se održati 4. i 5. novembra, te Dijalog o klimatskim promjenama 5. i 6. novembra u Sarajevu naglasit će potrebu za novim razmišljanjem u sektorima energetike i poduzetništva kako bi se spriječilo globalno zagrijavanje. Pod sloganom Održivost na švedski način, švedske kompanija Atlas Copco i Scania, u saradnji s Ambasadom Švedske u BiH, predstavljaju svoju proizvodnju i strategije održivosti.

Izazov je zahtjevan kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Bosna i Hercegovina je pod utjecajem klimatskih promjena. Dokaz tome su poplave koje su se dogodile u 2014. godini. U isto vrijeme, niskokvalitetni ugalj koji Bosna i Hercegovina u velikoj mjeri koristi za proizvodnju električne i toplotne energije, doprinosi emisijama stakleničkih gasova i zagađenju zraka, naročito u urbanim područjima. Iako se već 40 posto od ukupne proizvodnje električne energije proizvodi u hidroelektranama, preostali neiskorišten potencijal je velik. Osim toga, provedba energetske učinkovitosti je na samom početku, a niti se provode velika istraživanja o potencijalima uštede energije.

Švedska vlada pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini u smanjenju emisije i otklanjanju ostalih štetnih utjecaja kroz projekte energetske učinkovitosti, upravljanja čvrstim otpadom i pročišćavanja otpadnih voda.

Njegova ekscelencija Fredrik Schiller, Ambasador Švedske u BiH, bit će jedan od uvodničara na ceremoniji otvaranja sajma RENEXPO i Dijaloga o klimatskim promjenama. Ambasador Schiller će također učestvovati u Dijalogu ambasadora u petak, 6. novembra gdje će studenti imati priliku za interakciju u razgovoru s ambasadorima i stručnjacima u ovoj oblasti o održivoj planeti Zemlji.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije