Amazon.com predvodi dobitnike na Wall Streetu

Radiosarajevo.ba
Amazon.com predvodi dobitnike na Wall Streetu

Vijesti o oporavku američke ekonomije, posebice tamošnjeg tržišta rada, ohrabrile su prošle sedmice ulagače na svjetskim berzama, pa su cijene dionica znatno porasle.

Sporo ali sigurno

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones indeks ojačao 0,8 posto, na 10.388 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 1,3 posto, na 1.105 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,6 posto, na 2.194 boda.

Najnoviji makroekonomski izvještaji pokazuju da se najveća svjetska ekonomija sporo, ali ipak oporavlja. Nadu u ubrzanje rasta potaknuli su u petak podaci koji pokazuju da je u novembru u SAD-u bez posla ostalo samo 11.000 radnika, najmanje od početka recesije u decembru 2007. godine i znatno manje od 130.000, koliko su očekivali analitičari. Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 10,2 posto, najviše razine u 26 godina, na 10 posto. To je oduševilo ulagače na Wall Streetu jer se jačanje tržišta rada smatra ključnim za oporavak potrošnje i cjelokupne privrede.

"Ove brojke s tržišta rada jednostavno su fenomenalne, stoga bi medvjedi na berzi, koji su čekali pad cijena dionica, mogli konačno otići u svoj brlog i utonuti u zimski san", kaže Phil Orlando, strateg u kompaniji Federated Investors.

Najgore je sigurno prošlo


I dok su vijesti s tržišta rada oraspoložile ulagače, drugi podaci nisu bili toliko poticajni. Razočarao je, primjerice, izvještaj Instituta za menadžment nabave, prema kojemu su aktivnosti u uslužnom sektoru u novembru neočekivano pale. To je već drugi izvještaj ISM-a koje pokazuje da se američka ekonomija anemično oporavlja, jer je početkom sedmice taj institut izvijestio da su u novembru aktivnosti u industrijskom sektoru porasle manje nego što se očekivalo.

Ipak, izvještaj američke centralne banke Feda o uvjetima poslovanja po regijama pokazuje blago poboljšanje ekonomskih aktivnosti, pa čak i mršav rast potrošnje, unatoč rastu nezaposlenosti i slabosti tržišta nekretnina.

"Ulagači su sve uvjereniji da se ekonomska situacija poboljšava. Ima još slabih karika u lancu, kao što su nezaposlenost i niska potrošnja, no u većini područja najgore je iza nas. Rane na globalnom gospodarstvu polagano zacjeljuju, a opći je trend vrlo pozitivan", kaže Thomas Belesis, direktor u tvrtki John Thomas Financial. Pritom su najviše porasle cijene dionica u industrijskom, tehnološkom, trgovačkom i finascijskom sektoru, koji su najosjetljiviji na kretanja u ekonomiji.

Pala i cijena nafte

No, pale su cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru jer su, zbog jačanja dolara, pale cijene sirovina. Tako je cijena nafte zaronila ispod 76 dolara po barelu, dok je cijena zlata s najviših razina u povijesti, iznad 1.220 dolara po unci, u petak pala na 1.169 dolara. Pod pritiskom je prošle sedmice bio i trgovački sektor jer je nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o slaboj prodaji. Prodaja Abercrombie & Fitcha pala je u novembru 17 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pa je samo u jednom danu cijena dionice tog trgovačkog lanca potonula više od 9 posto.

S druge strane, znatno su porasle cijene dionica kompanija koje se bave trgovinom na internetu, primjerice, Amazon.coma, jer je kompanija za istraživanje tržišta comScore izvijestila da Amerikanci u ovoj blagdanskoj shopping sezoni preko interneta kupuju znatno više nego proteklih godina.

"Nije iznenađujuće što ove godine e-trgovina raste brže od klasične. Sve je više ljudi koji smatraju da je online shopping pouzdan i da su popusti isto tako dobri, ako ne i bolji, nego u klasičnim trgovinama", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Morgan.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,46 posto, na 5.322 boda, dok je frankfurtski DAX indeks porastao 2,32 posto, na 5.817 bodova. Pariški CAC skočio je, pak, 3,35 posto, na 3.846 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio čak 10,4 posto, što je njegov najveći tjedni skok u više od godinu dana. Pritom je dosegnuo 10.022 boda, najvišu razinu od 30. oktobra.

seebiz.eu/radiosarajevo.ba


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije