Al Gore - prvi ekomilijarder

Radiosarajevo.ba
Al Gore - prvi ekomilijarder

Foto: Getty

Goreova kompanija samo je prošle godine investirala u malu kalifornijsku tvrtku "Silver spring networks", koja se bavi energetski učinkovitim tehnologijama, oko 75 miliona dolara.

Ta se svota kao više nego dobra investicija pokazala nakon što je američko ministarstvo energetike najavilo da će odobriti ulaganja u visini od 3,4 milijarde dolara u ekološki prihvatljive tehnologije. Naime, od rečenih milijardi 560 miliona dolara odobrit će se ulagačima s kojima "Silver spring network" surađuje, što će Goreu u konačnici donijeti višestruku zaradu.

Podsjećamo da je Gore jedan najgorljivijih zaštitara okoliša u Americi, a u svojim medijskim istupima nerijetko je upozoravao na probleme globalnog zatopljenja, kao i potrebe preobrazbe postojeće industrije. Velik dio svog novca uložio u je u tako zvani zeleni gospodarski sektor.

Najglasniji Goreovi protivnici, koji dolaze sa američke desnice, drže pak da njegov angažman nije političke, društvene i ekološke naravi, nego da on jednostavno iskorištava napore trenutne američke administracije senzibilizirane za "zelenu" problematiku, zbog čega će u konačnici višestruko profitirati.
 
business.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije