Aerodrom Tuzla: Gradi se terminal za skladištenje aviogoriva

Fena
Aerodrom Tuzla: Gradi se terminal za skladištenje aviogoriva
Osim proširenja i rekonstrukcije postojećih kapaciteta Međunarodni aerodrom Tuzla realizira još jedan projekt.

Riječ je o izgradnji carinskog terminala za skladištenje aviogoriva za šta je Međunarodni aerodrom Tuzla dobio licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom Jet A1.

Kruna je to aktivnosti koje je menadžment aerodroma u saradnji s Vladom TK-a započeo prije dvije godine.

"Sve pripremne faze su završene, očekujemo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo i to dobiti tokom sljedeće sedmice da bi ušli u završnu fazu ovog projekta", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Carinski terminal je potreban s obzirom na povećanje broja operacija i potrošnje goriva, a aerodrom Tuzla će se, izgradnjom terminala koja košta milion KM, svrstati među aerodrome koji će snabdijevati aviokompanije jeftinim gorivom.

Samo završna faza koštat će 338.000 KM, a projekt u cijelosti finansira tuzlanski aerodrom.

Pregled i kontrola kvaliteta goriva vršit će se u novoizgrađenoj laboratoriji Međunarodnog aerodroma Tuzla.  Izgradnjom ovog terminala bit će zadovoljene ekološke norme propisane zakonom BiH pa će tankovi s gorivom biti smješteni na gumenim površinama.

Autor projekta je Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje d.o.o Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije