Promijenili se putevi Golfa "Dvojke": Kultni model sada ide iz BiH u Njemačku

J. M.
Promijenili se putevi Golfa "Dvojke": Kultni model sada ide iz BiH u Njemačku

Još su svježa sjećanja na potpuno liberalizovano tržište polovnih automobila u BiH, kada su u našu zemlju krajem '90-ih i početkom '2000-ih stigli brojni primjerci VW Golfa "Dvojke" kao zamjena za domaće TAS-ove primjerke uništene u ratu.

Druga generacija Golfa uživala je kultni status na našim prostorima i mnogim promatračima sa strane bilo je neshvatljivo da jedan vremešni model tako dobro drži cijenu na tržištu polovnjaka.

Sada su se vremena promijenila: Od kako je stekao status "oldtimera" (automobila starijeg od 30 godina), Golf "Dvojka" postao je ponovo popularan u zemlji u kojoj je rođen prije 37 godina. Dobro očuvani primjerci prodaju se za iznose koji daleko nadmašuju cijene u bh. oglasnicima.

Jedan takav automobil ponudio je njemački trgovac polovnjacima M.M Automobile Frankfurt. Riječ je o kod nas nevjerovatno popularnom VW Golfu II s 1,6 litarskim dizelašem u nosu (54 KS).

No, automobil se po nečemu razlikuje od sličnih primjeraka u njemačkim oglasima. Bolji ljubitelji automobila prepoznat će grb grada Sarajeva na prednjem blatobranu i oznaku TAS na grilu hladnjaka.

Naravno, riječ je o VW Golfu JX, proizvedenom u Sarajevu 18. juna 1987. godine, jednom od posljednjih primjeraka sa leptir-staklima na prednjim vratima, prije facelifta obavljenog sredinom ljeta iste godine.

Trgovac Mahir Mehmedović, očito naše gore list, opisao je automobil savršenim očuvanim, bez imalo hrđe, što se može vidjeti i na slikama, ali i po podatku da je TAS Golf II prešao samo 102 hiljade kilometara za skoro 33 godine.

Tražena cijena od 4.990 eura, odnosno skoro 9.800 KM, daleko je viša od vrijednosti istog modela na bh. tržištu polovnjaka. Stoga ne čudi da sve više dobro očuvanih oldtimera iz BiH završava u zapadnoj Europi, što u slučaju Golfa predstavlja lijep pokazatelj vrijednosti proizvoda danas ugašene bh. automobilske industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije